Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Paradicsom 300-350 ft, majd...

Paradicsom 300-350 ft, majd hirtelen 800, majd ismét 300- 350 ft. Mi ennek a gazdasági oka?

Figyelt kérdés
Amit ebben az évben csinált a paradicsom ára, azzal a jelenséggel még szinte sosem találkoztam. Szezon közepén hogy lehetett 800 ft a paradicsom és utána mitől lett ismét 300-350 ft? Próbáltam megérteni a jelenséget, beszélgettem egy termelővel, azt mondta, a nagy meleg miatt megrepedtek a paradicsomok, stb. De utána úgy lett megint 350 ft a paradicsom, hogy nem volt közben eső. Kérdésem: mi folyik itt? nem troll kérdés, tényleg szeretném megérteni ezt a jelenséget és megköszönöm , ha valaki tudja az okát.

2019. szept. 2. 08:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
86%

Az időjárással magyarázták a kamaránál.

Sok volt idén a viharkár, felénk heti szinten úsztak a települések. Arra a két hétre kevesebb termés volt, most kompenzálták a fóliásokkal és a most érő túlélőkkel, plusz az importtal.

2019. szept. 2. 09:10
 2/11 anonim ***** válasza:
39%
A paradicsom termés
2019. szept. 2. 09:14
 3/11 anonim ***** válasza:
80%
Amikor felment 800-ra, akkor kevés volt, el tudták adni drágán is. Aztán mégis sok maradt, így lejjebb kellett vinni az árat, nehogy rájuk maradjon.
2019. szept. 2. 09:22
 4/11 A kérdező kommentje:

"Arra a két hétre kevesebb termés volt,"

- hát ezt gondoltam, ezt mondták is :-)

" most kompenzálták a fóliásokkal "

Na ez az, amire nem gondoltam, főleg nem arra, hogy ilyen gyorsan "beérik" fóliásban.

Importból nem hinném, mert ezt is magyar paradicsomként árulják.

2019. szept. 2. 09:29
 5/11 anonim ***** válasza:
80%

Azért nem kell mindent elhinni...

Ha már itthon csomagolják, akkor már hazai a termék.

Tavasszal is nagy port kavart, amikor a spanyol epert átcsomagolták magyarrá a nagybanin, de pl. évek óta szomolyai cseresznye is hetekkel korábban ott van a piacon, mint érne a termőhelyén ( idén még a június eleji cseresznyefesztiválra sem ért be az esős időjárás miatt ).

Közben a Bigarreaut Burlatot adják el a laikusoknak, ami a porzója, és pár héttel hamarabb érik :-) )

2019. szept. 2. 09:45
 6/11 A kérdező kommentje:

"Az időjárással magyarázták a kamaránál."

Hmm... kezdem "nem csípni" a kamarát :D

A múltkor az általam nagyon kedvelt görögdinnyém árát "tolták fel", mert a Lidl be merészelt menni 100 ft alá, 99 ft-ra. Következő héten már 119 ft volt :-(

Jó lenne, ha nem a kamara határozná meg az árakat, hanem szabad versenypiac lenne - lehet, hogy a végén még a fogyasztók is jól járnának :-)

2019. szept. 2. 10:01
 7/11 anonim ***** válasza:
61%

Dinnyét már júniusban 150Ft/kg áron lehetett venni Lengyelben (Szczecin) pl. a szupermarketekben.

Hát, lehet csípni, nem csípni, de a tagság termelőknek kötelező. Szerintem az integrátorokkal több gond van e tekintetben, mint a kamarával.

Az inkább csak érdekképviselet nyújt, míg az előző valóban megszab sokmindent, még azt is miből mennyit termelhetsz.

2019. szept. 2. 10:13
 8/11 A kérdező kommentje:

"Az inkább csak érdekképviselet nyújt, míg az előző valóban megszab sokmindent, még azt is miből mennyit termelhetsz."

Mármint a kamara nyújt érdekképvisletet?

Az integrátosr meg meghatározza, miből mennyit termelhetek? És kiknek határozza meg? Vállalkozóknak vagy sima őstermelőknek.

Egy kis "mezei" őstermelőnek- aki a piacon akar eladni - is kötelező a kamarai tagság, általuk meghatározott működés? vagy az csak a vállalkozókra, kereskedőkre vonatkozik.

2019. szept. 2. 10:23
 9/11 anonim ***** válasza:
75%

Őstermelőknek kötelező az őstermelői igazolvány ( értékesítési betétlap) , agrárkamarai tagság és az mva regisztráció.

Az integrátor a nagyobb mezőgazdasági tevékenységet folytatókat szabályozza ( Magyarország Alaptörvénye P) cikk (2) bekezdése 1910/2015. (XII. 11.) Korm. határozat ) , akik meg a piac és így pl. a piaci ár meghatározói is egyben.

2019. szept. 2. 10:32
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszi :-)
2019. szept. 2. 10:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!