A biztosítás egyfajta megtakarítási forma?
Úgy gondolom, valamennyire értek a pénzügyekhez, legalábbis ahhoz a részéhez, ami engem érint. A biztosítás szerintem akkor jó, ha tényleg kár/baleset ér, akkor fizet egy elég szép összeget, amúgy csak fizeted, esetleg, ha olyan, akkor van valami miniális kamata.
Egy ismerős néhány éve mellékesben biztosításokal foglalkozik, és a minap győzködni próbált. Mutatott egy kontrukciót, ami szerinte nagyon megéri, mert 8% hozama van (szerintem már itt sem stimmel valami...). 120 ezret kell egy évben befizetni, plusz kell vmi kiegészítő biztosítást kötni, aminek csak 12 ezer az éves dija, nem sok. Rögtön megkérdeztem, miért olyan jó az nekem, hogy 8%-ot kamatozik, ha az egyéb díj kapásból 10%. Valami kitérő választ adott, úgy vettem észre, fogalma sincs róla, miről beszél, de megmutatta, neki, és eyg családtagjának is van ilyen biztosítása, szóval ő tényleg el is hiszi, amit mond.
Ez télyleg így lenne? Én eddig a kis pár miliómat állampapírban tartottam, és örültem a 2+% kamatnak...
Nehogy elhidd... Azert tukmalja a "biztositast", mert az ugynoknek szep jutaleka van rajta. (olvass kiszamolo.hu-t)
Egyebkent ezeket a szamlakat csak azert hivjak "biztositasnak", hogy adokedvezmeny legyen ra, amugy a "biztositas" eleme minimalis, eppcsak a kovetelmenyek miatt van.
Ezek a megtakarításnak álcázott biztosítások a 90-es évek végén voltak népszerűek, amikor a hatalmas infláció miatt ténylegesen tudtak akár 2 számjegyű hozamot is realizálni. Manapság semmi értelme nincs, csak a biztosítónak hoz pénzt. Te lejáratkor max annyit nyersz vele, amennyit az infláció el is visz.
Egy biztosítás legyen biztosítás, ami a kockázati esetekre fizet és kész. A megtakarítást válaszd külön.
Mellesleg ha annyira ETF-be, reszvenybe stb akarsz fektetni, mi a banatnak kell hozza az UL biztositas?
Nyitsz egy ertekpapirszamlat es veszel ra ETFet magad, aztan nincs ra mindenfele jarulekos koltseg.
Kedves Kérdező! A kérdésed inkább véleménynek mondható, ám reagálok rá, mert: véleményem szerint nevezhető megtakarításnak, ám nem mindegy, hogy ki köti, milyen feltételekkel és mit. Annak, aki egyébként semmit nem tesz félre, nem ért a pénzügyekhez, annak jó lehet egy olyan biztosítás, ami komoly védelmet nyújt baj esetén (halál, rokkantság, betegségek), és mivel tőkevédett, így az évek alatt befizetett összeget nagyságrendileg visszakapja a futamidő végén + hozam, ha nem történt semmi. És hangsúlyozom, megtakarításról beszélek, nem befektetésről.
A leírtak alapján a nálad járt ismerősöd nem volt a helyzet magaslatán... Ha viszont abba gondolsz bele, hogy az éves 600 000 Ft-nál is évi 12000 a kiegészítő, akkor már másak lesznek az arányok. A 8% nem tudom hol van, az enyémen 6,5%-ot írnak jóvá a múlt évre.
Ul biztosítást viszont tényleg nem ajánlanék, pont a kiszámíthatatlansága és a nagy költségek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!