Német betegbiztosításhoz ért-e valaki?
Történt, hogy tavalyi évben részmunkaidőben dolgoztam csak, max heti 30 órákat, ez minijob volt. Mindezután nagy keresgélés után végre sikerült teljes munkaidős állást találnom, és kiderült, hogy valami módon megszűnt a betegbiztosításom. Elmentem az egézségbiztosítóhoz, majd közölték, hogy nebenjob/minijob-nál magamnak kellett volna (abból a 450€ de még ennyit se kaptam 350-eket) fizetnem a biztosítást. Ez kicsit értelmetlen számomra, mert akkor jóformán semmit nem kerestem volna, mindegy. Most kézhez kaptam levelet, havi részletben kell befizetnem visszamenőleg majdnem 1000€-t.
Valami módon lennék-e esélyes támogatás/segély/bármiféle segítség igénybevételére? Gondolok itt városházától plusz juttatásra, vagy csak az összeg redukálására.
A bosszantó az, hogy ezzel nem voltam tisztában, egyedülálló vagyok, egy lakást bérlek az ismerősömmel, plusz a bejárásom is drága, és így sem keresek "túl sokat".
Előre is köszönet.
"tavalyi évben részmunkaidőben dolgoztam csak, max heti 30 órákat, ez minijob volt. "
Most reszmunkaido, vagy minijob? A ketto ket kulonbozo.
1) Ha minijobos voltal, es be voltal jelentve, akkor a minijob-zentrale-tol kellett volna kapnod egy "Anmelden" papirt, hogy be vagy jelentve. Minijob melle valoban magadnak kell fizetni a betegbiztositast.
2) Ha reszmunkaidos voltal, akkor pedig, amikor a ceg bejelentett, elkellett volna kernie a biztositasi szamod. Ha ezt nem tette meg, lehet be se jelentett...
A minijob-ot fo- vagy reszmunka melle talaltak ki, nem abbol megelhetest es a feketemunka visszaszoritasa miatt 450 euroig adomentes.
Konkretan nem tudom a Rathausban ezzel kapcsolatban tudnak-e segiteni, de ha keves a kereseted a Wohngeld-et lehet megigenyelheted.
De ha szerintem van rendes fizetet biztositasod, az jo a minijob melle is. Kulon magadnak kotni akkor kell, ha csak minijobod van es semmi mas, mert biztositasodnak akkor is lenni kell, ha akar munkanelkuli is vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!