Az OTP-s lakásstakarékpénztár vagy a Fundamenta Lakástakarék az előnyösebb?
én a Fundamentát ajánlanám, mert az sokkal rugalmasabb, többféleképpen lehet változtatni rajta, és több amúgy rajta a betéti kamat
még úgyis jobban megéri, ha a másik ltpnél számlanyitási díjkedvezmény van, a Fudamentánál meg épp nincs
amúgy én egy harmadik banknál dolgoztam, akinek sajátja van
de még így is jobbnak találom a Fundamentát
amúgy ezt köthetsz postán, Unicreditnél és FHB banknál is
Hello!
Fudnamentát ajánlanám ,magasabb a szerződéses összeg, több a kedvezmény, olcsóbb, nem kell ott bankolnod.stb írj privát üzentet.
Szia, örülök, hogy látok ilyen kérdést még. A legtöbben csak elmennek az első bankig, vagy az ismerősnél kötik meg, minden utánanézés nélkül.
Néhány hónapja érintett lettem a témában, és informálódtam. A legjobb az OTP Fix 4-ese 45 hónap, havi 20.000 forinttal. Így az EBKM 13,59%, ami messze a legmagasabb az összes közül. Nem engedik el a nyitási díjat (24.000) de még így is sokkal jobban jársz, mintha másikat (akár az OTP-n belül) kötnél.
Ha valahol elengedik a nyitási díjat, már elevel legyen gyanús :)
Mivel ennek az alap kamata is 3% (plusz állami tám.), már nem éri meg az OTP-nek (ki is akarják vezetni egy ideje), sem a weboldaluk sem az ügyintézők nem fogják ajánlani, de LÉTEZIK. Csak nem nagyon kapnak érte jutalékot. Én most kötöttem ebből 8 db-ot, azaz havi 55.000-el támogat az állam átlagosan :)
Minél többet nyiss belőle, családtagok neveire is lehet (te szerződő fél, ők kedvezményezettek).
További infó:
CSAK 4 éveset csinálj és CSAK 20.000 forinttal. Ha mást akarsz, akkor az LTP nem feltétlen neked való, tedd állampapírba és picivel kevesebb kamatért bármire használhatod.
Remélem segítettem.
ELŐZŐ VAGYOK!
Az OTP Fix 4-es kötéséhez nem kell ott bankolnod, stb, csak 1 feltétele van: 1 hónapon belül nyitottál egy hitelkártyát.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megnyitod, majd amint megjön a kártya, le is mondod. Az össz költsége nagyjából 4.000 forint. Bőven megéri :)
Ezt nem lehet egyértelműen megválaszolni, mert a dolog nem fekete, vagy fehér. Függ attól, hogy mekkora szerződéses összegben gondolkozol, ezt hány szerződésből akarod összehozni, van-e folyószámlád az otp-nél, akarsz-e kölcsönt is, stb, stb. Alapvetően azonos az elv minden lakástakaréknál, révén, mindre ugyanaz a törvény vonatkozik, de kölcsön-, illetve betéti kamatoknál van eltérés.
Azt pedig könyörgöm, felejtsük mr el, hogy csak 4 éves számlát szabad nyitni! A kiszámoló blog ezreket hülyített meg ezzel, csak sajnos ez nem igaz! Nem értem, miért ad tanácsot olyasvalaki, aki nem ismeri a lakásszámlákban rejlő lehetőségeket.
Az a probléma, hogy a kiszámoló ellátott az ebkm-ig, csak matekozik, de a jelek szerint lövése nincs a törvény adta lehetőségekről.
A számla megosztható. Megnyitod az optimális futamidejűt, fixálod a törvényi feltételeket, négy év után megosztod a számlát, felveszed álltámmal, ami addig összejött. Megosztás után pedig ott marad egy számla, ami technikailag 4 éve már fut, teszed rá tovább a pénzt, majd onnantól akár évente ki tudsz venni álltám jogosult összegez. Igencsak megdobja az ebkm-et is. És ez az, amivel a kiszámoló következetesen nem számol.
Csak négyéveset éri meg nyitni, a 8 meg 10 éves azért megy annyira, mert az ügynökök jutaléka sokkal nagyobb, és a fundás ügynökök rábeszélik a kuncsaftot. A négyéves feleakkora futamidővel hoz ugyanannyi kamatot és időarányosan ugyanannyi támogatást. A pénzt viszont hamarabb megkapod, és elköltheted. Milyen hátránya volna egy 8 évessel vagy 10 évessel szemben az ügyfél számára? A világon semmi. A nyitása is olcsóbb, hiszen alacsonyabb a szerződéskötési díj.
Az OTP nem is szokta annyira nyomni a hosszút, mert főleg lakáshitel előtörlesztésre használja, amire ideális. Nem kell számlákkal meg mindenféle izagolásokkal bajlódni. 8 éves meg 10 éves minek lakáshitel mellé? Sokkal kevesebb a kamatelőny, hiszen mire betörleszted, lemegy az EBKM 6 százalékra, a hitel kamata meg 5-6 százalék szintén. Egy 13 százalékos EBKM-ű négyévessel sokkal több kamatot nyersz, azért azt a négy évet, amivel korábban nullázol ki némi tőketartozást, ami 5 százalékkal kamatozik, meg kell becsülni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!