ETF befektetés és BUX index eltérése?
BUX-ETF befektetésem van a KBC-nél.
A befektetett pénzem 1,8%-ot kamatozott költségektől és számlavezetési díjaktól mentesen 04.10-05.18 között, míg a BUX ugyanezen időtartamban (ahogy én látom) több, mint 4,5%-ot erősödött. mi lehet az oka?
((Kivettem a pénzemet, eredetileg 260.880.-Ft-ot fektettem be, amiből 265630.-Ft lett.))
Mert az ETF rosszul követte az indexet (feltéve, hogy nem számoltál rosszul). Ez előfordul; az alapkezelő sok hibába beleeshet. Csak akkor van baj, ha hosszú távon ilyen nagy eltérés van (1% alatti inkább az elfogadható). Ilyen rövid időre BUX ETF-be fektetni elég nagy hazárdjáték, ezt te is tudod :)
A következő linket követve pl. látszik sok ETF-jellegű alapnak a 10 éves teljesítménye nagyon jól áttekinthetően (nem reklám, csak példa). Látszik, hogy általában szinte tökéletesen követi a benchmarkot, de néhol felfelé vagy lefelé erősen eltér tőle.
Köszi a választ!
Ez a 260.000.-Ft egy teszt volt, hogy kipróbáljam a rendszerüket, mielőtt befektetem egy "lakás árát" egy ETF-be, 10+ évre.
Amúgy korrektek, minden díj-jutalék tételesen leírva.
Na de akkor utána nézek, hogy hogyan tudom a KBC-nél hasonló diagrammot megtekinteni, vagyok h mennyire tér el a benchmark az eszközalap árfolyamától.
Megnézem majd az Allianz kínálatát /kondíciós listáját is.
Azt nem tudod, hogyha külföldi tőzsdeindexet követő ETF-et veszek, akkor ki kell fizetnem a forint-deviza átváltási díjat (forintban akarom visszakapnia forintban befizetett összeget)?
Illetve figyelnem kell mondjuk az euró-forint árfolyamot is, nem csak az árfolyam (grafikon) változását?
"Azt nem tudod, hogyha külföldi tőzsdeindexet követő ETF-et veszek, akkor ki kell fizetnem a forint-deviza átváltási díjat (forintban akarom visszakapnia forintban befizetett összeget)?"
Ez a díj intézményi szinten már minimális, de közvetve legalább részben te fizeted meg. Nem kell vele foglalkozni, kivéve, ha megjelenik a kondíciós listán, és jelentős összeg.
"Illetve figyelnem kell mondjuk az euró-forint árfolyamot is, nem csak az árfolyam (grafikon) változását?"
Így van, hiába emelkedik 2%-ot a részvényindex euróban, ha közben a forint 3%-ot gyengül az euróhoz képest, és fordítva. De ha neked forintos befektetésed van, akkor már átszámolják neked. Láthatod, hogy a forintos grafikon mennyire különbözik az eurós indexétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!