Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Hol lenne a legnagyobb biztons...

Hol lenne a legnagyobb biztonságban a pénzem?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam, hogy egy kis pénzt lekötnék betétre, valamelyik bankba/céghez. Ami kamatozik. Kiskorú vagyok. Melyik bank/vállalat a legjobb ahova be tudnám fektetni, bármikor ingyenesen kivehető akár automatából, viszonylag jól kamatozik 5-8% vagy több, ingyenes, nincs számlavezetési költség, és amihez ragazkodnék, hogy 101% kockázatmentes, tehát fix kamat pont annyi amennyit ígérnek minden hónap végén, és nem úszik el a pénzem mint a tőzsdén. Tudom, sok kitétel, és tisztában vagyok vele hogy mindegyik kikötés nem fog teljesülni, legalábbis kicsi az esély rá, de a kockázatmentesség lenne a legfontosabb. Most 2% ot kamatozik ami nem túl sok. Illetve valamilyen más valutába is átváltanám hogy úgymond értékálló legyen, pl USD, de azt lehet, hogy bemegyek egy pénzátávltóba és átváltatom a pénzem kiskorúként? Gondolom dollárba is le lehet kötni betétet. Ki milyen lehetőségeket, bankokat, számlákat tud? Külföldi bank is szóbajöhet de itthon optimálisabb lenne, az a legfontosabb hogy legyen kockázatmentes és fix kamat ne ingadozzon. Válaszaitokat előre is köszi!

2015. máj. 11. 18:18
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Magad írod, hogy "mindegyik kikötés nem fog teljesülni...de a kockázatmentesség a legfontosabb. Most 2%-ot kamatozik, ami nem túl sok..."

Tehát ott van jó helyen, ahol van. Vagy, ha nem, akkor mégsem a kockázatmentesség a legfontosabb...döntsük már el.

Én a rövidtávú vésztartalékomat devizában tartom. Amikor erős a forint veszek dollárt vagy eurót, amikor legyengül, akkor eladom. Most éppen szépen gyengül, 70 nap alatt 2,5%-ot. Március 25-én 302-ért vettem, most 310,20-ért el tudnám adni.

Ehhez kell egy normális, szimpatikus váltó, ha mindig hozzá jársz, akkor elfelejti a tranzakciós díjat. Ha fiatalkorú vagy, akkor viszel egy megbízható kísérőt.

2015. jún. 3. 14:55
 12/12 anonim ***** válasza:

Túl sok a feltételed. Nagyobb kamatért, sőt a lekötésért ált. a bankok határoznak meg feltételeket.

Eleve nincs kockázatmentes befektetés, se tárolás. Annak is kockázata van, ha az ágy alatt tartod (jön a betörő) és annak is, hogy csődbe megy a bank ahol tartod a pénzed. Igen, van betétvédelmi alap, de mi van akkor, ha annyi bank megy csődbe, hogy nem tud teljesíteni, és a pótbefizetés sem lehetséges. Nyilván ez valószínűtlen, de megtörténhet. Itt válik el az alacsony kockázat és a teljesen biztonságos befektetés.

Ajánlom a bankráció.hu -t, ott elég sok betéti kamatot tudsz összehasonlítani.

Én kivettem a betétből a pénzemet, és átettem államkötvénybe. Valamivel jobb a kamatozása (3%, de nem kell EHO-t fizetni utána, csak szja-t). Magasabb mint egy átlagos bankbetét, és viszonylag biztonságosnak mondható. És likvidnek is mondható, ha előbb kellene a pénz mint egy év, akkor a kötvény piacon el tudom adni. Én egy éves kötvényt vettem, ha több évre veszed, és más típusút, ott akár 4-4,5%-öt is elérhetsz.

Ettől jobb és biztonságosabb kamatot nem fogsz találni. Eleve látni kell hogy az inflációs is alacsony (közel 0%), nem biztos hogy reálértéken jobb lenne, ha kapnál egy 8%-os kamatot, de 6%-os infláció mellett.

5% feletti hozamot szerintem csak az értéktőzsdén, részvényekkel, illetve kockázatosabb kötvényekkel, befektetési jegyekkel érhetsz el, értelemszerűen magasabb kockázattal. Vagy ingatlanba fekteted, az most nagyon jó befektetésnek tűnik, persze ha van felesleges 5-10 milliód.

A fix kamatot meg annyira nem ajánlom, szerintem 1 max 2 év és elindulnak felfelé a kamatok.

2015. jún. 3. 18:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!