Alkalmi munkán vagyok egy ruhaüzletben, tb-t fizetik utána?
Vagy hazudik, vagy ma Magyarországon a vállalkozók sincsenek semmilyen formában tisztában a jogszabályi környezettel.
Ettől függetlenül továbbra sem értem, miért kell egyszerűsített foglalkoztatásnál feketén fizetni egy részt. Fix a járulék, semmiféle előnyhöz nem jut a cég, ha feketén fizet, ellenben kockázat.
Azért fizetnek feketén, mert a legtöbb cég veszteséges vagy éppen nullán van, és nem akarják, hogy a NAV piszkálja őket, hogy miért fizetnek ennyit alkalmiban, miért nem kötnek munkaszerződést. (mert itt a kérdező alkalmiba jelentve van)
Plusz a munkavállaló bár nem biztosított, de ha 15 napra kap mondjuk napi 8ezer ft-t, és ezt papíron is megkapja, az egy hónapban 120ezer ft.
De a mentesített keretösszeg 4670/nap, 15 napra 70500. a fennmaradó részt jövőre be kell vallani az adóbevallásban, az egy hónapra 7992 ft szja... ha csak fél évig dolgozik valaki ezzel a bérrel alkalmiban, az jövő májusban közel 50 ezer szja-t fizet.
Én ezért ajánlom minden cégünk alkalmisainak, kérjenek csekket a nav-nál és fizessenek már most havonta előleget, mert volt már, aki csúnyán meglepődött (sokan nem tudják, hogy ez után is lehet adókötelezettség)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!