Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ha magánnyugdíjpénztári...

Ha magánnyugdíjpénztári tagsággal rendelkezem, állandó kereset hiányában is fizetni kell?

Figyelt kérdés
Tanuló vagyok,középsuliban,de pár napot AM kiskönyvvel dolgoztam. Most szóltak,hogy be kell lépjek m.ny.p.-be. Arról érdeklődnék,hogy van-e havi/éves kötelezettsége,ha belépek. Nem tudnám fedezni,ezért nem is akarnám igényelni,de most olvasom,hogy kötelező...
2010. jan. 19. 23:43
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Elméletileg ha nincs jövedelem, nincs miből vonják, így nem kell fizetni, mert ez a kötelező dolog is olyan, hogy kötelező, hogy tagja legyél, de nem kötelező a teljesítés. Passzív módnak hívják, amikor van, de nem megy rá pénz. Szóval nem kell külön havonta fizetgetned, majd ha lesz jövedelmed automatikusan utalni fognak rá a béredből.
2010. jan. 20. 00:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mi megkérdeztük a munkaügyiben is (amikor a könyvet váltottuk), az APEH-tól is és a nyugdíjbiztosítótól is, és azt mondták, hogy ha csak AMKönyves foglalkoztatás van, akkor nem kell belépni a magánnyugdíjpénztárba. (mivel ez nem teljesen munkaviszony, a levonások sem úgy vannak belőle, mint a munkaszerződéses munkaviszonyokból) Most amikor lezárták a tavalyi évet kérdezték, hogy van-e magánnyugdíj pénztári tagság, de most is azt mondták, hogy nem kötelező, csak azért kell beírniuk, mert ha van, akkor a közteherjegy értékének egy részét oda utalják.

Majd akkor kötelező belépni, ha rendesen munkába állsz (mindhárom helyen ezt mondták)

De neked nam kell fizetned külön semmit, hanem a béredből vonnak nyugdíjjárulékot, és annak egy részét utalják a magánnyugdíjpénztárnak.

2010. jan. 20. 06:09
 3/7 anonim ***** válasza:
Végülis ha úgy van ahogy az utolsó válaszoló írta, akkor nem kötelező még belépned, de akkor a belépésig befolyt jövedelmed magánnyugdíjpénztári tagdíj része elveszik számodra. Lenyeli az APEH.
2010. jan. 20. 08:46
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a válaszokat már közelebb vagyok,hogy tisztábban lássak. Igazából én sem értem,minek kell a munkáltatómnak ez,mert ők kérték,hogy vigyek be m.ny.p. papírokat,és majd kitöltik... De mivel tanulok,nem akartam igényelni... A héten bemegyek és megkérdezem,miért is kell nekik,és beírok,ha valaki majd hasonló cipőben fog járni! Köszönöm még egyszer
2010. jan. 20. 12:14
 5/7 anonim ***** válasza:
61%
Pont azért jobb, ha belépsz, amit a 08:46-os írt. Így az a kevés hozzád folyik be és a te nyugdíjad része lesz (reméljük). Amúgy meg, eláll a mnyp tagság, nem kell folyamatosan fizetni. Amikor újra munkát vállalsz, akkor kérni fogják a tagsági okirat bemutatását, és a munkáltatód utalni fogja a nyugdíjjárulékot a mnypénztáradba. Ennyi.
2010. jan. 20. 16:30
 6/7 anonim válasza:

Szerintem lépj be minél hamarabb!

Úgyis kötelező, amint elkezdesz dolgozni és azzal csak több pénz lesz a számládon, ha az alkalmi munkáid után is oda utalja a munkáltató a járulékot.

Hiszen ez a lényege: többletköltséget nem jelent számodra, hiszen azt a 8.5 %-ot mindenképpen levonják a nyugdíjdra, de MNyP-nál legalább kamatozik ez z összeg.

A PSzÁF magánnyugdíjpénztáras honlapján meg tudod nézni, hova érdemes belépni, mert óriásiak a különbségek.

Tavaly az Axa volt a legjobb: 6.26 % az Aegon legrosszabb: -17,18%

2010. jan. 23. 16:14
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a többi választ is! Benn voltam a munkaügyiben meghosszabbítani márc 31-ig a kiskönyvem és megkérdeztem,mit tudnak erről. A nő azt mondta,h ilyen helyzetben egyszer ajánlják,h lépjen be,egyszer pedig azt mondják,ráér majd ha állandó foglalkoztatású. Igazából nagy viták vannak ezzel kapcsolatban,ezért Ő azt tanácsolta,ha én nem tartom fontosnak,akkor ne foglalkozzak vele,amíg tanulok. Mindenesetre köszi mégegyszer!
2010. jan. 24. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!