Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mi a véleményetek a mai...

Mi a véleményetek a mai magyar megtakarítási szokásokról, pénzügyi kultúráról, biztosítási kultúráról?

Figyelt kérdés
Egy kis közvélemény kutatás , illetve ha van megtakarításotok az milyen? Hogy jutottatok erre a döntésre.

2014. aug. 16. 10:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, a többség nem csak pénzügyi analfabéta, hanem mindenhez.

Másik; élni sokféleképpen lehet, és elég ocsmány dolog más zsebében turkálni, kedves duplaminimál. :)

2014. szept. 6. 19:59
 12/18 anonim ***** válasza:

Általánosságban?

Borzasztó

Független pénzügyi tanacsadóként dolgozom, így van rálátásom.

2 végle jellemző: a egyik túlbiztosítja magát, ami enm baj, de ők pont azok akiknek feltehetően sosem esz anyagi gondjuk.. A többiek pedig úgy érzik ráérnek, megtakarítani, személybiztosítás eseten pedig azt gondolják velük úgy sem történik semmi.

Aztán vannak, akik megertik, amit elmond az ember neki, és ha időben találkozunk, akkor megfelelő mederbe lehet tereln a gondolatait...ezen küzdök én...:)

Nekünk havi 60e megtakink vande nem hosszútávú a cél, hanem lakást cserelünk, ezután pedig hosszútávban gondolkodunk., bizosítás van minde vagynra, a műszakicikkeket( telefon szgép) leszámítva...plusz az allami tamogatás kihasználására is elkeszûltünk

2014. szept. 14. 22:40
 13/18 anonim ***** válasza:
Na igen, ez a másik komoly és általános tévhit. Hogy a pénzügyi kultúra egyenlő a pályaelhagyó tanárok eltartásával, akik hülyeségeket tukmálnának boldog-boldogtalanra.. :)
2014. szept. 14. 23:17
 14/18 anonim ***** válasza:
Nekem van megtakarításom egy magyar bankban van fix %-on lekötve. Nem fektetem be, mert az rizikós, az egész elmehet és nekem kell a pénz. Ha meg be is fektetném, akkor az ország kárára tenném, mert kivenném a magyar bankból. Nekem ez a pénzügyi kúltúrám
2014. szept. 14. 23:54
 15/18 anonim ***** válasza:
Bár úgy látom, volt, akit sértett az első hozzászóló véleménye, azonban sajnos neki van igaza. A magyar lakosság pénzügyi kultúrája erősen a nulla felé dotálódik. Természetesen, mint minden alól, így ezen kijelentés alól is vannak kivételek, de nem ez a jellemző. A magyarok túlnyomó többsége sajnos valóban és mérhetően pénzügyi analfabéta.
2014. szept. 23. 01:03
 16/18 anonim ***** válasza:

Ügyfélszolgálaton dolgozom immár 5,5 éve egy biztosítónál, előtte is biztosítónál dolgoztam, igaz tanácsadóként, tehát van valamennyi rálátásom.

Borzasztó, hogy az emberek mennyire nem értenek a pénzügyekhez, van, aki cseppet sem. Ami egyébként számomra még durvább, hogy sokszor azok az emberek sem, akiknek az lenne a dolguk, hogy a tudatlan (pénzügyekben) embereket segítsék és valódi megtakarításhoz juttassák. Ennek ellenkezője történik, a naív embereket kihasználják és ők maguk hihetetlen jutalékokat vesznek fel.

És itt most tisztelet a kivételnek, jómagam is nagyon sok olyan tanácsadó kollégával állok napi szinten kapcsolatban, aki addig nem nyugszik, amíg el nem éri, hogy az ügyfél érdekeinek megfelelő döntés szülessen. De sajnos ők vannak kevesebben.

Na de eltértem a tárgytól. Én azt tapasztalom, hogy az emberek sokszor tisztában sincsenek azzal, hogy egyáltalán mit írnak alá, mit jelent, hogy biztosított, szerződő, kedvezményezett, biztosítási összeg, visszavásárlás, kockázati vagy befektetéshez kötött biztosítás. Röhögve, megerőltetés nélkül lehet velük szerződést kötni, gyakorlatilag olyat, amilyet akarsz, (és természetesen a tanácsadó felelősségét most nem firtatva), mert gyakorlatilag el sem olvassák a szerződést, fel sem merül bennük a gyanú.

Én azt gondolom, hogy az emberek kb. 4-5%-a az, aki egyáltalán egy picit is tisztában van alapfogalmakkal, és foglalkozik ezekkel a dolgokkal, na náluk látom, hogy valóban van értelme magyarázni. Szívesen elmondok valakinek 4-5ször is bármit, ha látom, hogy van értelme, de aki egy UL biztosításra 2 év után azt mondja, hogy a felét sem éri, miután az első 3 év költségre megy el, azzal mit lehet kezdeni? Hiába mondod, hogy hosszú távú, nem értik mit jelent, minek mi a jelentősége.

Sokan sajnos úgy vannak, hogy inkább párnába teszik a pénzt, pedig rengeteg jó biztosítás, banki konstrukció vagy más lehetőség van, amit inkább forgatni lehetne, államkötvény, de sajnos nem járnak utána az emberek.

Nyilván tudnék még tapasztalatot írni, igaz, csak a biztosításokról tudok nyilatkozni, a banki termékeket én sem ismerem.

Megtakarítani mi sem tudunk nagyon egyébként a férjemmel, legalább is készpénzt nem nagyon tudunk eltenni, ezért inkább indítottunk egy életbiztosítást neki még 6 éve, amit én kötöttem neki annó, igaz, 2 hetembe telt, mire rábeszéltem, illetve 2 LTP-t fizetünk. A 3 konstrukció egyszerre fog lejárni, jó lesz önerőnek.

Nem sok, de legalább így tudunk megtakarítani.

Ha tehetném, én egyébként indítanék egy vegyes és egy minimáldíjas UL biztosítást, + banki számlára minden hónapban legalább 30-40e ft-ot tennék el, és ha összejön egy kis lóvé az UL szerződés eseti számlájára fektetném, ha jók az árfolyamok, hogy utána termeljen.

De sajnos nem keresek annyit :( Mi még fiatalok vagyunk, nem merek bevállalni pl egy nyugdíjelőtakarékosságot, még se autó, se lakás se gyerek, így sem tudnám fizetni, de nagyon remélem, hogy azért a nyugdíj előtt egy 25 évvel legalább már el tudok indítani egy jó konstrukciót. Banki vagy biztosítási, nekem mindegy, csak jó legyen :)

2014. okt. 1. 20:26
 17/18 anonim ***** válasza:

Az utolsó válaszadónak volt egy értékes gondolata, miszerint a legtöbben azt sem tudják, mit írnak alá. Pontosan. Ezt a színvonalat tükrözi a kismillió devizahiteles is.

A UL termékekkel kapcsolatban már erősen eltér a véleményem, mint hogy abban is, hogy mennyire átgondolt lépés biztosítást befektetési, vagy megtakarítási célból kötni. Mindent arra kell használni, amire való. A biztosítás pedig nem befektetésre, ill. nem megtakarításra való, a UL pedig leginkább semmire.

2014. okt. 1. 21:24
 18/18 anonim ***** válasza:

HELLO.

Vegzettsegem szerint nem vagyok penzugyi szakember am egy ideig dolgoztam egy fuggetlen penzugyi tanacsadonak igy a Pszaf vizsgat le kellett tennem. De azota mas vizeken evezek..

23evesen kotottem egy bef egys eletbiztositast egy nagyon kockazatos portfolioval.. a portfolio jol "dolgozik" most hogy kb. negyed eve rossz oldalat mutatja meg igy is kihozta par ezer ft pluszban van. Van ideje meg dolgozni es optimista alkat vagyok.

Regebben cigiztem... es rajottem hogy semmi ertelme egyik pillanatrol a masikra letettem es par honap alatt lett egy kus tokem. Abbol vettem penzpiaci befjegyet es melle minden honapban van egy levonas az alapom javara a havi cigaretta arahoz viszonyitott osszeg. 2014-ben kotottem egy onkentes nyugdijmegtakaritast is oda is fizetek minden honapban.. igy talan nem lesznek problemak.

Kollegaim szerint bolond vagyok hogy ennyit energiat es figyelmet szentelek neki

.. lehet igazuk van... lehet amig ok a munkahely melletti kocsmaba megisszak a sort cigarettaznak es persze becsuszik egy ket tuske ket centes is meg a langos vagy mekis hanburger.. de az is igaz hogy nekik nincs tartalekjuk es a varoshatart sem hagyjak el. Ezmellett nekem 6 havi beremnek megfelelo barmikor hozzaferheto tartalekom es egy 8havi beremnek megfelelo hosszabb tavu eletbiztositas es nyugdijpenztar..

Mind ha ez lenne eleg ketszer egy hetet kulfoldon nyaralok es neha becsuszik egy egy kissebb urazgatasok/kirandulasok.

Zaroszokent csak annyi hogy iskolai vegzettsegtol fuggetlen a penzugyi ratermettseg. Ehhez szuletni kell.

Remelem segithettem valaszommal

D.

2016. ápr. 28. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!