Mi a véleményetek a mai magyar megtakarítási szokásokról, pénzügyi kultúráról, biztosítási kultúráról?
Én is úgy látom, hogy az átlagember egyszerűen nem ért a pénzhez, befektetéshez, megtakarításhoz, biztosításokhoz. Más kérdés, hogy szerintem a magyar átlagembernek nem is igen van rá lehetősége, hogy komolyan félre tegyen! Ha egy családnak a gfb-n (mert kocsija is van) és lakásbiztin kívül van még mondjuk havi 20e-et meghaladó megtakarítása akkor átlagon felülinek mondható. Kevés ilyen ember van és nagy részük nem túl nyitott a pénzügyi "szakemberek" felé.
Van megtakarításunk: egy unit linked biztosítás. Hosszú távú, rugalmas megoldásban gondolkodtam, azért választottam. Van egy lakáskasszánk is az pedig felújításra, házbővítésre van.
Szerintem nem szép dolog, sőt egyenesen primitívnek nevezném azt, amikor valaki(k) csak úgy mindenféle háttértudás nélkül leszólják a magyar embereket. Jelen esetben pénzügyi analfabétáknak, stb-nek nevezik őket.
Önmagamból kiindulva válaszolnék a kérdésre: Jelenleg a minimálbérnek valamivel a kétszeresét keresem, és így család mellett (egy gyerek) tudok félrerakni havonta 50 ezret. Van, hogy többet is, de ez a minimum. Namost ugyebár magyarországon az emberek legnagyobb része (pontosan nem tudom mennyi, nem akarok hülyeséget mondani) minimálbéren él. Ha én is és a párom is annyit keresnénk, esélytelen lenne az, hogy megtakarításunk legyen, de még a mindennapi megélhetés sem lenne egyszerű. Mondhatom, hogy szerencsés helyzetben vagyok.
Még ezekután is tudjátok mondani nagymellénnyel, hogy magyarországon nem értenek az emberek a pénzhez? Nem lehet, hogy egyszerűen azért nincs megtakarításuk, mert a cégeik, és az állam teljesen kizsigereli őket?
Utolsó, nem önérzeteskedni kell, hanem értelmezni, amit olvasol...
Az, hogy valaki miként osztja be a kis 120e forintját egy hónapban nem jelenti, hogy ért a pénzügyekhez. Az egész kérdés arra irányult, hogy akinek VAN megtakarítása az miként kezeli azt!
Magyarul:
Senkit nem érdekel, hogy te milyen ügyesen vásárolsz be és mennyit tudsz félretenni havonta! Az a kérdés, hogy amit félretettél azzal mit kezdesz! Na ez az, ami nem megy a magyarok 95%-ának. A maradék 5%-ra meg tudod, azt szokták mondani - akinek nem inge...
Én 26 évesen kezdtem neki minimális havi megtakarítással (5000-10.000Ft között), mert sajnos csak ennyit tudok jó esetben kiszorítani. A semminél több.
Én sem érzem magam túlságosan tájékozottnak, vagy is tisztában vagyok a kínálattal, de még sosem magyarázta el senki értelmesen. Hiszen ha bemész a bankba ha épp kifogsz olyat aki szívesen elmondja, akkor sem számomra érthető módon.
Ha talán ezekről is szó lett volna a "színvonalas" magyar oktatásban....de nem.
Én azért teszek félre, mert tudom hogy kell. Sajnos nem tudok havonta több tízezret. Hiába képzem magam, hiába tanulok nem haladok előre, csak toporgok egyhelyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!