NAV 165. 000Ft-ot szeretne bevasalni rajtam TB hátralék miatt. Hogy tudom kikerülni?
Mivel a TB-t akkor is fizetned kell(ene) ha éppen nincs munkád, így nem fogják elengedni!
Max méltányosságból kaphatsz részletfizetési engedményt...
Egyezkedj az adóhatósággal, hogy méltányosságból valamilyen megoldást ajánljanak.
Majd keresd fel a járási hivatalt, ahol kérvényezd, hogy vállalják át helyetted ennek fizetését, mivel nincs miből.
Vizsgálni fogják a vagyoni helyzeted, és a háztartásodban élők vagyoni helyzetét is. Az alapján döntenek, hogy tényleg rászorult vagy-e vagy sem.
"Én most értesültem 5 év után hogy fél millió tb hátralékom van."
Eddig egyszer sem kaptál értesítést arról, hogy járulékot kellene fizetned? Biztos?
"Soha nem voltam orvosnál, csak most jogsi miatt."
Ez lényegtelen. Mindenkinek hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához. Aki dolgozik, annak a béréből vonják az ezt kiváltó járulékot.
A kormányhivatalokban kérvényezheted, hogy mentesítsenek a járulék fizetése alól rászorultság alapján. Ha megállapítják a rászorultságot, akkor onnantól kezdve - maximum 1 évig - nem kell fizetned a járulékot. Erről hatósági bizonyítványt állítanak ki. Ennek birtokában írsz egy kérelmet a NAV-nak, hogy méltányosságból engedjék el az addig felhalmozott tartozást, és csatolod hozzá a hatósági bizonyítvány másolatát. Aztán vársz, hogy elenedik a félmilliódat, vagy sem. 30 napjuk van eldönteni.
"de a qva anyját ennek a kormánynak és ennek az egésznek "
Azt most tegyük félre, hogy elég régóta hanyatlóban van az egészségügy.
Azt kell végiggondolni, hogy melyik varia a kedvezőbb nekünk. Fizetni havonta ezt a jelenleg 8.400 forint körüli járulékot, ami alól rászorultság alapján mentesítés is kérhető, vagy kifizetni egy csípőműtét, egy szülés, egy vakbélműtét, egy akármilyen életmentő műtét árát.
Eddig mindig az volt a baj, hogy nem járnak orvoshoz, ne kelljen fizetni járulékot, majd megoldják saját zsebből az orvosi ellátást cserébe.
Na most pont ez a frankó időszak érkezik lassan el. Amikor nem látnak majd el, mert nincs rá pénzed. Mert ugye a magyarnak mindig az nem jó, ami éppen van. De csak addig, amíg baleset nem éri, mert akkor szembesül azzal, hogy ha a havi járulékot fizette volna, akkor most nem kellene választania -> kifizeti a teljes orvosi ellátás költségét vagy helyette megy a "temetőbe".
Nagyon lesarkítva vázoltam a dolgokat, de érdemes rajta elgondolkodni.
Valamint azon is, hogy a sok-sok potyautas helyett a járulékot fizetők tartják fenn azt az egészségügyi ellátórendszert, amit azok is igénybe vesznek adott esetben, akik egyébként semmivel nem járulnak hozzá a fenntartásához.
Soha nem tudhatod, hogy mikor lesz állandó jelleggel szükséged mondjuk veseátmosásra.
Ismételten jelzem, hogy a fentieket egy ideális egészségügyi rendszer figyelembevételével nézzük, ne aszerint, ami éppen most van Magyarországon, és politikától teljesen mentesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!