Jár e nekem visszafizetés a biztosítótól, túlbiztosítás címén, okán?
Köttetek velem lakásbiztosítást 2006-ban a lakáshitel felvételénél ,sem én sem az üzletkötő nem győződtünk meg róla, hogy a vásárolt lakásnak (a társasháznak) már van biztosítása. Így kettős biztosítás élt hosszú évekig.
A társasház biztosítót váltott(olcsóbbra) és én követtem volna és ekkor kiderült a túlbiztosítás. Azonnal abbahagytam az egyedi lakásbiztosításom fizetését és írásban folyamodtam a biztosítóhoz, hogy mivel a kettős biztosítást tiltja egy(valamilyen általam nem teljesen ismert) szabály. Úgy hallottam, egy telefonos biztosítós ügyfélszolgálatostól, hogy 5 év időtartamra lehet igényt formálni fölöslegesen befizetett biztosítási díjakra.
A biztosító amelytől vissza akarom kapni a pénzem egyszer fizetett ki egy ablaküveg kártérítést és egyszer egy ujjtörésre baleseti kártérítést.
A kártérítések nem e jogosítják fel arra, hogy megtagadhassa a visszatérítést?
ez sajnos nem ilyen egyszerű.
köthetsz akár 10 lakásbiztosítást is, a lényeg, hogy kártérítést csak 1 helyről kaphatsz.
illetve biztosan volt a biztosításodban legalább 1 olyan elem, ami a társasház biztosítás nem tartalmazott. pl: füst és korom által okozott károk. innentől nem igaz a fenti állítás, így a visszajáró összeg sem jogos.
Attól, hogy duplán voltál biztosítva, a biztosító még kockázatban volt. Ez a szolgáltatása. Tehát nem a fizetés, hanem a kockázat átvállalás a szolgáltatás. Márpedig a Te esetedben szerződésnek megfelelően teljesített, ezért a díj jár neki, vissza nem fogod kapni.
Sem az alul, sem a túlbiztosítást nem kötelessége vizsgálni a biztosítónak a szerződés létrejöttekor. Ezek a dolgok kárrendezéskor jöhetnek ki.
Ez az a szabály:
káron szerzés tilalma.
Ez kimondja, hogy több vagyonbiztosítás esetén csak az egyik fog fizetni.
Ha az történt volna, hogy a régi biztosításodat módosítottad volna, és valamilyen oknál fogva a régi is és a módosított is élne, és mindkettőt fizetted volna, akkor visszakövetelhetnéd az egyik befizetéseit.
Rengeteg ilyen esettel találkozom mint a Tiéd.
A közös költségben is fizetik a biztosítást, valamint külön is fizetnek komplett lakásbiztosítást.
(Néha nem hülyeség hallgatni az ügynökre mikor felhív, hogy átnézze a biztosításaidat...)
Itt sajnos, pont az ügynök volt aki nem világosított fel a körülmények lehetséges kellemetlen állásáról. Ő volt aki rádupláztatott velem.
Mindenesetre a biztosító amelyiktől vissza szeretnék némi pénzt kapni egyenlőre intézi az ügyet.(vagyis nem zárkózott el az ötlettől azonnal és visszavonhatatlanul)
Szeretném ha Szarvas Lászlónak lenne igaza...
Sajnos ez sem jelent semmit. Ha a társasház m2-re 100.000 Ft-ra volt csak biztosítva, de a lakásod rendes összegre, akkor miért kellene visszafizetnie a pénzt? vagy: pl földrengés a társasház módozatban nincs, a lakás módozatban volt...
én ügyfél központúan szoktam nézni a dolgokat, de itt szerintem nem jár vissza a pénz. persze a biztosító bármikor dönthet úgy, hogy visszafizeti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!