Ha Magyarorszagon felmondtam es kulfoldre mentem dolgozni,
mi a teendom TB ugyben?
Figyelt kérdés
Felmondas utan 2 honapig nem volt sehol egeszgegbiztositasom, majd a jelenlegi kulfoldi munkaltatom kezdte fizetni utanam. Arra a 2 honap biztositas nelkul toltott idore kell(ett volna) otthon befizetnem valamit? Kell igazolast kuldeni haza a TB-nek, hogy most biztositva vagyok? Hogy mukodik?
az elmaradást be kell fizetni igen és le kell jelenteni hivatalosan is, hogy ezentúl kint fizetsz, mert különben itthon is behajtják adók módjára idővel
2013. nov. 6. 10:45
3/10 anonim válasza:
Állandó lakhely szerinti tb-nél személyesen kijelentkezni, apeh-ba átmenni, lepecsételtetni a nyomtatványt, vissza az tb-hez a papírral, erről majd kapsz határozatot pár hét múlva, amivel mehetsz vissza az apehba + a kinti tb igazolással együtt kérheted a folyószámla egyenleg felül vizsgálatát az érintett időszakra, amiről kézhez kapod a valós tartozásod. Így lesz a száz ezres tartozásból, akár még túlfizetésed is az apeh felé:-)) Évente kell nekem is eljátszanom, mert valahol mindig elakadnak a határozatok, vagy igazolások.
2013. nov. 6. 12:47
4/10 anonim válasza:
Belföldi jogviszony után viszont elvileg jár 45 nap tb, így az levonódik talán a 2 hónapból, szóval 15 nap körüli a "sarad", ha minden igaz. A kijelentkezést viszont nem lehet már csak online ügyfélkapun elvégezni, személyesen kell bemenni 2012 óta a Tb-hez.
2013. nov. 6. 12:49
5/10 A kérdező kommentje:
koszonom a valaszokat!
2013. nov. 6. 13:23
6/10 A kérdező kommentje:
Sajnos esetemben nem jo, amit irtatok, fizetnem kell itt is es ott is a TB-t. Mivel nem EGT tagallam es nincs megallapodasa vele M.o-nak ezert a kulfoldi biztositasomat nem fogadjak el, es mivel nekem M.o-on van allando lakcimem, ezert nem lehet kijelentkezni a tb rendszerbol.
"Harmadik államnak minősül társadalombiztosítási szempontból, az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam. Amennyiben Ön ilyen államban végez keres ő tevékenységet, és Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, úgy egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett a külföldi munkavállalása tartamára is. A járulékfizetést a magyarországi lakóhelye szerinti, állami adóhatósághoz kell teljesíteni."
2013. nov. 15. 08:00
7/10 anonim válasza:
Te külföldön leszel, a TB meg itt. Mi a kérdés?
2013. nov. 19. 17:36
8/10 A kérdező kommentje:
kedves utolso, write only uzemmodban vagy? :) mar nincs kerdes, az OEP-nel felvilagositottak
kicsit rosszul esett elhinnem, hogy pl a kulfoldon dolgozo unokahugomnak (EU) csak 1 helyre kell fizetnie a tb-t, nekem meg (nem EU) ket helyre kell, kulonben megbuntetnek, holott csak egy helyen veszem igenybe
dehat ez van...
2013. nov. 19. 17:56
9/10 anonim válasza:
A lényeg szerintem nem a munkavállalás helye, hanem a lakhely. Az unokahúgod külföldön él, ezért semmiféle kötelezettsége nincs Magyarország felé. Te viszont rendelkezel magyarországi lakcímmel (állandó), ezért kell itt adóznod, tb-t fizetned. Ha kijelentkezel az önkormányzatnál (megadod a külföldi elérhetőséged, címed), akkor külföldi (emigrált) magyarnak számítasz. Ők jelentik majd a tb-nek is a tényt, amivel a biztosításod automatikusan megszűnik. Ideiglenes lakcímed viszont így is lehet Magyarországon! Személyidet ott rögtön bevonják, lakcímkártyát fogsz azonnal náluk kapni és csak útleveled lesz.
2013. nov. 20. 00:23
10/10 A kérdező kommentje:
Unokahugomnak is Magyarorszagon van az allando lakcime es csak 2 evre ment ki dolgozni, a kulonbseg, hogy o az EU-ban dolgozik en meg nem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!