Külföldön dolgozok már 1 éve. Ezt be kellett volna
jelentenem a tb-nél, hogy külföldre megyek?
Figyelt kérdés
Bevasalhatják rajtam az 1 évnyi tb-t otthon? Így nem vagyok otthon biztosítva? Hogy van ez? Kérlek olyanok írjanak akik tényleg értenek hozzá. Előre is köszönöm a válaszokat!
2012. júl. 19. 13:35
1/8 anonim válasza:
természetesen itthon úgy tudják, hogy te itthon élsz és dolgozol.
ergó be fogják vasalni.
büntit tuti fogsz kapni, hogy nem szóltál időben, hogy kint dolgozol, bár nem mind1, hogy milyen országban.
szólnod kell itthon, hogy 1 éve külföldön élsz és dolgozol.
2012. júl. 19. 13:42
2/8 anonim válasza:
Bizony be.
Hogy bevasalják-e rajtad az 1 évnyi egészségügyi szolgáltatási járulékot, az azon múlik, melyik ország az a külföld. Van-e egyezménye Magyarországnak vele arról, hogy ne kelljen mind a két országban a TB miatt fizetni járulékot.
Belinkelek egy másik kérdést, ott a # 5/7-es hozzászólásban megtalálod a választ.
Ausztriában vagyok. Tudtok valami ilyenfajta egyezményről ausztria és magyarország között? Egyébként köszönöm az eddigi válaszokat!
2012. júl. 19. 13:46
4/8 A kérdező kommentje:
Köszi, látom a belinkelt kérdés válaszai között hogy az európai gazdasági térség tagállamaiban nem kell mindkét helyen társadalombiztosítási díjat fizetni. Tudnátok abban segíteni, hogy van még olyan szerv, ahol a külföldi munkavállalást illetve tartózkodást be kell jelenteni?
2012. júl. 19. 13:57
5/8 anonim válasza:
Szerintem az okmányirodában érdemes bejelenteni. Ha azt mondod, hogy ideiglenesen tartózkodsz külföldön, akkor tulajdonképpen semmi sem történik, ők tudomásul veszik és kapsz valami sajtpapírt. Tőlem még azt se kérdezték meg, hogy melyik országba megyek.
Ha azt mondod, hogy állandó jelleggel külföldön tartózkodsz, akkor viszont le kell adni a személyit és a lakcímkártyát.
2012. júl. 19. 15:08
6/8 anonim válasza:
Több mint egy évtizede dolgozom Ausztriában hivatalosan. ott e-cardnak hívják a tb kártyát. Ha kint van biztosításod, akkor az itteni tb-hez beballagsz és beviszed a kinti tb által kiadott igazoást, amin rajta áll pontosan mikor hol voltál biztosítva menyi ideig. Erre az időre itthon nem kell fizetni, és így itthon csak sürgősségire leszel jogosult. 2 országban egyszerre itt is ott is tb-t nem fizethetsz!!! Ha munkahelyet váltasz és 3 nap múlva tudsz a következő helyen kezdeni, vagy a kinti munkaügyi központba bejelented a 3 napra a munkanélkülit, hogy erre a 3 napra éljen a kinti tb-d, vagy itthon a 3 napra befizeted az itteni tb összeget részarányosan. Valahol mindig biztosítva kell, hogy legyél. Ha valaki mindkét helyen fizetett akkor a munkaadó szerinti országban fizetett, így az itthonitól, a kinti tb igazolás ellenében visszautalják hiánytalanul a befizetett összeget!!!! Mindig az utolsó 5 évet veszik csak figyelembe.
2012. júl. 21. 21:35
7/8 anonim válasza:
láttam volt olyan válasz, hogy büntit fogsz kapni... EZ EGY MARHASÁG. én 6 év után jelentettem be a tb-nél, hogy kint dolgozom, mint kiderült nem kellett volna 2 helyre fizetnem. 1 évet elvesztettem, mert az utolsó 5 évet fizette vissza az itthoni tb. nem gáz ha te kint biztosítva vagy és itthon nem fizetsz. így a helyes. ballagj be a tb-hez a kinti tb igazolással és ennyi! Itthon annyira padlon van az egészségügy, hogy volt olyan aki már egy jó ideje nem fizetett tb-t nem volt sehol sem biztosítva és itthon igénybe vette a korházat, háziorvost senki nem mondta, hogy nincs biztosítva nem vizsgálom meg, rá sem jöttek. Azota sem kapott csekket a korházbol, hogy fizesse ki a vizsgálatot.!!! a magyar tb kértya nem olyan mint kint, hogy be kell dugni egy kártyaolvaso adapterbe és egyből kinyomja, hogy nem vagy biztosítva így be sem mehetsz a dokihoz. Náluk minden szgéppel van összekötve, a leleteket sem kell ide oda vinned egy korházon belül, mert látják a gépen. Ez megérne egy külön témát, hogy mennyivel professzionálisabb kint minden. és nálunk a tanult doktorok mennyire nem tudnak magukon segíteni a rendszerüket helyre igazítani, pedig ők igazán tanultak. Az osztrákok nem okosabbak és mégis működik.
2012. júl. 21. 21:53
8/8 anonim válasza:
Persze, hogy nem kell kifizetni az orvosi kezelés díját. Ezt senki nem mondta. Annak, aki TAJ-számmal rendelkezik, ezt jár, és utólag sem fogják behajtani rajta. De: helyette az adóhivatal a be nem fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot kérni fogja. Ha nem kellett volna fizetnie az illetőnek, akkor nem fogja, ha fizette, de nem kellett volna, akkor pedig visszautalják a részére. Viszont jelentési kötelezettség akkor is van. A büntetés ennek elmulasztása miatt járhat. Tehát kiszabható... vagy-vagy.
Ha nem jelented be, hogy külföldön biztosított vagy, akkor honnan tudnák ezt Magyarországon? Ezt szolgálja a bejelentési kötelezettség. Ennyi.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!