TB szakértők! Kérlek SEGÍTSETEK! Nagyon bonyolult a helyzetem?
Próbálom röviden...
Szóval a tényállás az, hogy január 23.-ától nincs munkaviszonyom.
Március elején az anyósomhoz kellett költöznünk a párommal, mert sajnos halálos beteg és ápolásra szorul. Mindenünket eladtuk, hogy ideköltözzünk szóval nem túl sok a bevételünk, és hát úgymond nincs semmink...:(
Ezzel egy időbe megigényeltem az ápolási díjat, amit nagy valószínűséggel, és 2 és fél - 3 hónapos hercehurca után, meg fogok kapni... Ez annyit jelent, hogy az igénylés napjáig visszamenőleg megkapom a pénzt és a tb-t is...
Na de a lényeg most jön... elmentem április végén a háziorvosomhoz és azt mondta van tb-m... :O
Ami már alapból meglepő volt hiszen csak a 45 napos ráhagyásról tudtam.. (lehet elrontottak bent valamit..)
Na, de ma elmentem a nőgyógyászhoz, ami már nem tűrt halasztást.. ott meg azt mondták, hogy nincs tb-m, de megvizsgálnak, csak majd érdeklődjem meg mi lehet a gond, nehogy utána rám terheljék a vizsgálat árát...
Szóval a kérdésem:
Ha megkapom az ápolásit, akkor visszamenőleg kifizetik nekem március elejéig a tb-t, és akkor nem kell a vizsgálatért fizetnem? Vagy így is kifizettetik majd velem?
A gond az hogy hiába kapok visszamenőleg tb-t ha nem tudom használni... Sajnos még az se biztos, hogy ebben a hónapban választ kapok...
Nem akarnám befizetni önerőből ezt a hónapot, 2 okból:
-az egyik, hogy nem állunk túl jól anyagilag, és ha úgyis kifizetik, minek fizetnék duplán?? Annyira azért nem vagyok eleresztve...
-a másik meg az, hogy ha be is fizetném és utána megkapom a pénzt, akkor megint szaladgáljak a NAV-hoz, hogy köszi most már az önkormányzat fizeti? Sok rosszat hallottam, hogy alig bírták visszamondani a fizetési kötelezettséget...
A lényeg, hogy még mennem kell majd vizsgálatokra, nem is egyre és tényleg nem tűr halasztást...
Segítsetek mit csináljak?
Bocsánat a kisregényért, de csak így lehet mindenkinek világos a helyzetem.. és köszönöm a válaszokat!
Az eü.ellátási jogosultságok rendszerében előfordulhatnak hónapos "csúszások" a tényleges állapothoz képest. Ezért lehetett az, hogy amikor már nem voltál jogosult, még akkor is úgy látta az orvos, hogy van TBd. Még nem rögzítették akkor a rendszerben a változást.
A vizsgálat díját nem szokták kifizettetni azzal sem, aki jogosulatlanul veszi igénybe (habár amennyire rászálltak a pénz beszedésre mostanában, még az sem elképzelhetetlen, hogy az 5 éves elévülési időn belül visszamenőlegesen kifizettetik)
Az OK, hogy ha megkapod az ápolásit, akkor az igénylés időpontjától jogosult leszel az ellátásokra.
Most viszont az a helyzet, hogy nem vagy jogosult. Ha most esel bele az ellenőrzésbe (aminek a lehetősége az orvosi vizsgálatok gyakoriságával emelkedik), akkor március 6-től rendezetlen jogviszonyúnak tűnsz, előírják az eü.szolg.járulék fizetési kötelezettséget és meg is büntethetnek bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt.
Most vagy rizikózol, hogy nem veszik észre addig a rendezetlen jogállásod amíg meg nem kapod a pozitív határozatot, vagy bejelentkezel visszamenőlegesen eü. szolg.járulék fizetésre.
Ha ez elsőt választod, nem kell tenned semmit.
Ha a másodikat, akkor visszamenőlegesen be kell jelentkezned. Ebben az esetben vagy befizeted a járulékokat visszamenőlegesen és majd ha megkapod a pozitív határozatot, akkor kijelentkezel visszamenőlegesen és visszakéred a befizetett pénzt, vagy a pénzügyi részt kihagyod: bejelentkezel, nem fizetsz (pár hónapig nem vesznek elő, hogy tartozásod van), ha megkaptad a határozatot, akkor kijelentkezel. Én a bejelentkezést választanám (így a bírságot elkerülöm akkor is, ha nem kapom meg az ápolásit) A pénzt pedig aszerint fizetném be, hogy tudom-e nélkülözni pár hónapig azt a kb. 12 ezer forintot.
"Sok rosszat hallottam, hogy alig bírták visszamondani a fizetési kötelezettséget": Ugyanazon a nyomtatványon amin bejelentkeztél, ki is jelentkezhetsz, ha megvan hozzá a jogalapod (munkaviszony létesítésénél ki sem kell jelentkezni, ott a bejelentéssel automatikusan törlik a fizetési kötelezettséged) Ha jogosan jelentkezel ki (pl. gyest kapsz), akkor maximum az igazolást kérik, hogy tényleg jogos-e a kijelentkezés.
Ha előre láthatólag még sokáig húzódik az ápolási elbírálás, akkor kérelmezd a helyi önkormányzattól, hogy szociális és vagyoni helyzeted alapján rendezze a TBd. Ez ugyan nem visszamenőleges, de hamar elbírálják és csak a március 6 és az e közötti időszakra keletkezik járulék fizetési kötelezettséged (amit ha megkapod március 6 előtt -től az ápolásit, töröltethetsz)
Az, hogy te mit választasz: rizikózol, vagy bejelentkezel visszamenőlegesen, a te vérmérsékletedtől függ.
Köszönöm a válaszod!
Nagyon sokat segítettél, és úgy döntöttem, hogy várok 2 hetet, mivel most szombaton jönnek ki, hogy elbírálják jogosan igényeltem-e meg.
Ha 2 héten belül megkapom a választ, utána megérdeklődöm, hogy van-e valamiféle tartozásom tb ügyben..
Ha nem kapnám meg addig, akkor pedig befizetem...
Szörnyű helyzetekbe kényszerítik az embereket amúgy... sajnos... :(
De nagyon köszönöm a válaszodat!
Okmányirodában, vagy kormányablaknál.
Ezek helyileg lehetnek az önkormányzat épületében is (nálunk pl. nincs egyik sem, mert falun lakunk. A két közeli városban pedig eltérő: az egyikben az önkormányzat épületében van, a másikban pár épülettel távolabb egy teljesen különálló épületben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!