Jogos hogy engem büntetnek az ő hibájukért az APEH-osok?
Pályakezdőin vagyok bejelentkezve a munkaügyibe és ott azt mondták decemberig nem kell fizetnem TB-t aztán menjek az APEH-be és fizessem a TB-t magamnak!Január 2-án voltam bent azt mondták küldik a határozatot és a csekkeket!Azóta se kaptam semmit!Ma voltam bent és azt mondták havi 6390Ft-ot kell fizetnem és mivel el vagyok maradva 3 hónappal(január, február, március) így fizessek napi késedelmi díjra 213 Ft-ot (31 napos hónapban 6603Ft ami drágább mint a havidíj).Azaz fizessek be 2012.05.12-ig 3 hónapot+késedelmi díjat és fizessem ki áprilist (egyenlőre késedelmi díj nélkül).Azaz 2012.05.12-ig fizessek ki 38340 Ft-ot majd fizessem ki az április hónap 6390Ft-ot (összesen fizessek be 44730 mint pályakezdő munkanélküli)!Magyarul engem büntetnek azért mert valaki az Apehban képtelen volt rendesen végezni a munkáját és kiküldeni azt a nyamvadt csekket!Jogos ez?
Mielőtt bárki belém kötne nem dolgoztam feketén sem,(csaj vagyok ebben a megyében nincs csajoknak fekete munka, valamint egyszer sem mentem el az orvoshoz így nála sem vizsgáltattam magam senki pénzén valamint egy fillért nem kaptam se a munkaügyitől se állambácsitól sehonnan!
Nekem csak az nem tetszik hogy engem büntetnek az ő figyelmetlenségük miatt engem aki rendes akartam lenni és magam után akartam volna fizetni a TB-t (hozzáteszem ha nem mondják hogy kiküldik a csekkeket szívesen bemásztam volna már hamarabb érte de mivel azt mondták üljek és várjak így ezt tettem)
Lehet ez ellen tenni valamit, hogy ne én szívjak az ő figyelmetlenségük miatt?Vagy cseszhetem az egészet?
Amikor bent voltam töltöttem egy adat és változásbejelentő lapot ez ugye dupla papír volt mivel a második lapra átindigózodott minden amit írtam mind a két lapot aláírtuk és lepecsételtük az ügyintézővel az egyik példányt elvette a másikat ide adta.Ezen a lapon kívül semmi mást nem kaptam gyorsan elhadarta szóban és flegmán az összeget mikor visszakérdeztem ennyit mondott jól hallotta majd küldjük a határozatot és a csekket várja türelemmel viszlát!
Ma mikor elmondtam a problémám és mondták hogy büntetést kell fizetnem kérdőre vontam őket csak annyit mondtak, hogy így járt mért nem jött be hamarabb és jobban jár ha 12-ig kifizeti mert különben további napi büntetési díjat kell fizetnie.
Könyörgöm ha azt mondja kiküldi mért én szaladgáljak be?Mert ha azt mondja jöjjön be ekkor és akkor a csekkért akkor bemászok
A pert és a fenyegetőzést inkább felejtsd el, mert nagyon rosszul járhatsz vele.
A TBd a diákigazolványodra való jogosultságod végéig, +45 napig passzív jogon volt rendezett, azaz december 15-ig.
A törvény szerint december 16-tól kell magad után rendezned a TBt.
Vagy szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorultsági alapon kérelmedre fizeti az önkormányzat,
vagy ha nem számítasz rászorulónak, vagy nem kérelmezed, akkor magad után kell fizetned.
Ez utóbbi esetben bejelentkezési kötelezettséged van, a jogosultság lejártát követő 15 napon belül. Azaz december 30-ig be kellett volna jelentkezned.
Ha megtetted volna dec.31-ig, akkor valóban küldtek volna határozatot (csekket akkor is csak külön kérésre)
Január 1-től változott a törvény: az adózás rendjéről szóló törvény szerint a 'T1011 számú adatlapon történő bejelentkezés végrehajtható okiratnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a NAVnak nem kell határozatot hoznia a bejelentés alapján, hanem az adatlapon közölt adatok alapján előírja az adófolyószámládon a járulék fizetési kötelezettséged.
Csekket továbbra is külön kell igényelni.
Mivel te január másodikán voltál bent a NAVnál, az ügyintéző még a tavalyi jogszabályok alapján tájékoztatott. De mivel ez szóban történt, bizonyítani nem tudod. Másrészről már túl voltál a bejelentkezési határidőn, ezért megbüntethetnének bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.
A fizetésnél sem biztos, hogy jól értetted a dolgokat:
Jelenleg az eü.szolg.hozzájárulás (TB) havi 6390, tört hónap esetén napi 213 forint.
Neked december 16-tól kellene fizetned. A T1011-en is ezt a dátumot kellett volna bejelentened. Ha csak januártól jelentkeztél be, akkor van 16 napod a tavalyi évről, amikor nem volt rendezett a jogviszonyod, és ha erre rájönnek az 5 éves elévülési időn belül, akkor utólag kifizettetik az elmaradást, a késedelmi kamatait, és még meg is büntethetnek, mert nem jelentkeztél be a járulék fizetésre erre az időszakra.
Most semmilyen késedelmi díjat nem kell fizetned.
Az éves késedelmi pótlékot a NAV minden év szeptemberében számolja ki és terheli meg vele az adófolyószámlád. Az idén késedelmesen befizetett összegekre 2013 szeptemberében számolnak késedelmi kamatot.
"Nekem csak az nem tetszik hogy engem büntetnek az ő figyelmetlenségük miatt engem aki rendes akartam lenni és magam után akartam volna fizetni a TB-t " Itt nincs arról szó, hogy "rendes akarok lenni és fizetni az államnak" Ha nincs rendezve a jogviszonyod, akkor fizetned kell. Ráadásul neked kell bejelentkezned a fizetési kötelezettségre.
Az ügyintézők amit szóban mondanak részint nem mindig teljesen pontosak, másrészt hirtelen rád zúdítanak egy szakmai szöveget, aminek esetleg a felét sem érted meg. De ami a legfontosabb, ennek nincs semmi írásos nyoma. A te szavad áll szembe az övével. Ráadásul te nem teljesítetted a kötelezettséged (későn jelentkeztél be, nem fizettél határidőben)
Nyiss egy ügyfélkaput, azon keresztül meg tudod nézni az adófolyószámlád és a biztosítási jogviszonyaid dátumát is le tudod kérdezni.
Ha meg írod, hogy a T1011-esen mi volt a bejelentkezésed napja, akkor meg tudom mondani neked, hogy mennyi a fizetési kötelezettséged az alapján.
Az biztos, hogy a késedelmi kamatot nem most kell fizetned, és a napi késedelmi kamat sem 213 forint.
Köszönöm szépen igen végre megértettem mi van!Bár nekem tényleg ezt magyarázta a nőci hogy késedelmi díjam van és mondta hogy számoljam ki mennyi a büntetésem!De mind1 én rád hallgatok úgy veszem észre jobban értesz hozzá mint én :)
(A rendes akartam lenni részről annyit mivel számos emberről tudok aki 2-3 évig sem fizette maga után sőt tudok olyanról is aki most 45 éves és kb 13 éves koráig járt suliba azóta nem fizetett TB-t).
De az a tény hogy nem most kell kiperkálnom hirtelen 44730 FT-ot az megnyugtat!
Szóval akkor kérdem én előző kommentelő pl.:Februárra nem a havi díjat kell fizetni ami 6390Ft/hó hanem csak a 29 napot szorozzam fel 213Ft-ra?Vagy február nem számít tört hónapnak?
Februárra is a 6390-et kell fizetned. Viszont a 31 napos hónapokra is 6390-et kell fizetni, nem pedig 31-213=6603-at.
Csak az számít tört hónapnak, amikor nem áll fen egész hónapban a járulék fizetési kötelezettség. Az esetedben pl. december tört hónap, mivel 16-tól kell(ett) volna fizetned.
Ha büntetést kellene fizetned (ami más, mint a késedelmi pótlék), azt sem neked kellene kiszámolnod (mint ahogy a késedelmi pótlékot sem), hanem a NAV határozná meg az összeget és szabná ki rád.
Miért nem kéred az önkormányzattól, hogy rendezze a TBd?
Visszamenőlegesen nem lehet, de legalább a későbbiekben nem neked kellene fizetned.
A mostani tartozásodra pedig kérhetsz méltányossági elengedést, mérséklést, részletfizetést a NAVtól.
Amit az ügyfélszolgálatos mond, az sem mindig helytálló. Csak éppen neki mindegy, hogy mit mond, mert számára semmi következménye. Nem őt büntetik meg, hanem téged, ha rosszul csinálsz valamit. Hivatkozni pedig hiába hivatkozol rá, nem tudod bizonyítani, hogy mit mondott. De még ha tudnád bizonyítani, azzal sem mennél semmire, mert még az írásos állásfoglalásuk végén is ott van valami formában megszövegezve, hogy nem kötelezi őket semmire az állásfoglalás, per esetén nem bizonyíték, stb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!