A Unit Linked biztosításoknál pontosan hogy "húzzák le" az ügyfelet? Miért nem éri meg ilyeneket kötni? Mik a rejtett költségek, ferdítések, sunnyogások, buktatók? Mibe érdemes inkább fektetni azt a havi összeget amit UL-be fektetnék?
Pár napja írtam ki egy kérdést, hogy megtalált egy független pénzügyi tanácsadó régi "barátom", akinek saját pénzügyi "vállalkozása" van és csakis az én érdekeimet nézve szeretne nekem tuti biztos, nagy hozamú hosszú távú befektetési tervet csinálni. Abban maradtunk, hogy majd újra beszélünk, ez ma meg is történt. Annál a kérdésemnél 100%-ban igaza volt az összes hozzászólónak, az úriember annál a bizonyos három betűs cégnél ügynök, és egy Unit Linked terméket kínált eladásra.
Sajnos nem vagyok még pénzügyi tudásban olyan szinten, hogy mindent a legutolsó részletig és buktatóig átlássak, az előző kérdést is ezért írtam ki. Lényeg a lényeg, a termék amit felajánlott egy nagyon hosszú távú (15-20 év) biztosítás/megtakarítás az egyik nagy biztosítócégnél. Olyan táblázatokkal kecsegtetett, amikben az van, hogy havi 100.000 Forint befizetése esetén 20 év múlva már több mint 60 millió Forintot tudok majd kivenni, meg hogy milyen jó mert nem végrehajtható stb stb...Rákérdeztem arra is, hogy neki mi ebben az üzlet, hogyan kapja a jutalékot, és azt mondta, hogy csak egyszeri jutalékot kap a szerződéskötéskor a biztosítótól és ennyi. Gondolom az én befizetett pénzemből...
Részletesen le tudná valaki írni, hogy mi az egészben az átverés része, vagy mik azok amiket nem mondanak ilyenkor? Milyen befektetéssel járnék jobban ugyanezzel a havi összeggel? Megnéztem azóta, és erre a Unit Linked termékre a 10 éves TKM érték 4,4-6,1% ami azért elég magas, a nekem bemutatott és "elmagyarázott" tervezetben persze ez egyáltalán nem szerepelt...
Azt mondtam az ügynöknek hogy átgondolom és visszajelzek majd neki. Szeretném neki feketén fehéren elmondani hogy miért nem fair szerintem amit csinál és miket hagyott ki a kis promójából, valamint hogy milyen ezerszer jobb hosszú távú befektetést lehet kötni ha az ember kicsit utánanéz és magának intézi.
Kérdésemmel nem azt akarom sugallni, hogy nem lehet jól kijönni a Unit Linked-ből és hogy nincs létjogosultsága, hanem azt, hogy másból szerintem sokkal jobban lehet kijönni a végén és még jutalékot sem kell érte fizetni "független" tanácsadóknak.
Köszönöm szépen a válaszokat!

A TKM az egyik. Ha nem unit linkedbe rakod, hanem mondjuk TBSZ számlára megveszed ugyan azt vagy egy hasonló ETF-et, mint amit a unit linked biztoasításod adna, akkor máris megnyerted magadnak a TKM-et.
Továbbá azzal szoktak lehúzni, hogy ha idő előtt ki akarsz szállni, akkor nem kapod meg a teljes befektett összeget a kamatokkal, hanem annál jóval kevesebbet. És 20 év alatt azért elég sok minden történhet, ami miatt hirtelen nagy szükséged lenne a megtakarításaidra.
A 60 millió forintot tutira nem garantálják, csak múltbeli homatokat vetítenek a jövőre. De egyébként a 60 milliós célérték 20 év múlva nem lehetetlen, mert ahhoz kb 8% éves kamatot kell hozni a befektetésednek. A világ részvénypiaca az elmúlt 15-20 évben átlagosan kb. 15-17% körül hozott forintban. 15%-kal számolva 20 éven át a havi 100 ezres befizetés 150 millió forintot ér. 12% éves hozammal számolva 100 milliót. Persze lehet a te konkrét esetedben nem részvénybe akarják tolni az egészet, de 20 év múlva 20 millió nem tűnik teljesen földtől elrugaszkodottnak.

Isten óvjon az ilyen "barátoktól"
Valami ajánlatot, vagy részletes tájékoztatót szerintem kapnod kellett, abban látod a költségeket elvileg tételesen.
Amúgy a biztosítónak ebben az a biznisz, ami neked meg szar, hogy általában az első pár évben vonják le a költségek nagy részét, pl az első évben akár ilyen egész durva 70% +-t is költség gyanánt.
Tehát példádból kiszámolva, 1.2 M-t befizetsz első évben, ebből 840 ezer el is tűnik költségnek, és mindössze a maradék 360 ezer kerül befektetésre.
Második évben ez csökken 40%-ra, harmadikban is még vonnak mondjuk 10%-ot, aztán a többi évben már csak valami minimálisat.
Ezzel az a baj hogy pont az elején lenne neked jó, ha minél nagyobb összeggel indulnál neki, mert hosszútávon neked így gyűlhet össze a legtöbb pénz a befektetésből.
Amúgy nem feltétlenül teljes átverés a dolog, mert előfordulhat hogy a végén akár még kis pluszban is leszel, de ennek az esélye eléggé kevés.
Volt valahol egy statisztika erről, hogy az aktívan kezelt alapok kb 99%-a alulmúl egy sima passzív indexet hozamban.
Bár nem tudom hogy egy ilyen UL cuccot lehet-e egyáltalán aktívan kezeltnek csúfolni, szerintem valami sima piackövető alapba teszik ők is a pénzed.
Amit meg ugye te magadnak is megtehetnél mondjuk egy ETF formájában, nevetségesen alacsony díjakkal ahhoz képest amit a biztosító levon. És kb ugyanott vagy, mivel a kockázatot így is úgy is te vállalod.
Szóval tényleg jobban teszed ha utánaolvasgatsz kicsit ezeknek, aztán saját erőből belevágsz valamibe amit szimpatikusnak találsz.

Akik mindenféle egyéb (önállóan kezelt) befektetést ajánlanak, mert annak alacsonyabb a költsége, azok elfelejtik, hogy ha magad kereskedsz, akkor létezik vételi díj, van eladási díj, van számlavezetési díj, stb. Szép dolog, hogy a számlavezetési díj csak 1-2%, de ott van még a többi díj is, amit rendszerint figyelmen kívül hagynak. Csak a számlavezetési díjat nézik.
A biztosítók pénzügyi alapjainál már aktívan kezelt alapok vannak, azaz a piacnak és az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságnak megfelelően idő közben (díjmentesen) módosítják a befektetés részvény-kötvény összetételét és mértékét. Ezt magadnak nem tudod megcsinálni szakértelem és jelentős időráfordítás nélkül.
Egy ETF-et hosszabb távon biztosan ver egy biztosító aktívan kezelt alapja.

3-as, kicsit az jön le az írásodból hogy biztosításokkal foglalkozol.
Persze, vannak díjak akkor is ha magad fektetsz be, de azért ne hasonlítsuk már össze az UL és az önálló befektetés díjait, mert ég és föld.
(egyébként van olyan online bróker aki jelenleg szinte díjmentes, persze, lehet mondani hogy friss és pár kétséget ébreszt, ez így van, de ettől függetlenül egy létező dolog.)
Az aktív alapok legalább fele simán alulmarad az S&P 500hoz képest.
Erre találhatsz rengeteg statisztikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!