Van egy egy oldalas nyomtatvány (jogviszony-rendező lap) amit ki kell tölteni és nyilatkozni hogy adott időben külföldön laktál és nem vetted igénybe a magyar egyészségügyet. A külföldi TB számot kell ráírni (akármi is ennek a norvég megfelelője). Ezt kitöltöd, és eltörlik visszamenőleg.
Nekem is ezt kellett, amikor 4 év külföld után (egyetem) kitalálták hogy akkor ők most visszamenőlegesen az elmúlt 4 év TB-jét rámterhelnék.
febr. 4. 18:21
2/7 anonim válasza:
Norvégia nem EU tagállam, szóval attól, hogy ott dolgoztál, még Magyarországon is fennállt a tb fizetési közelezettséged.
febr. 4. 19:37
3/7 anonim válasza:
Dehogyis kell,két országban nem lehetsz biztosítitt.
Kaptál fizetési papírt az nem elég?Vagy az ottani adóhatóság is adhat szerintem ilyen igazolást.
Munkaadód nem tud segít?
febr. 5. 19:31
4/7 anonim válasza:
#3 "két országban nem lehetsz biztosított" - ez csak abban az esetben igaz, ha EU tagállamokról van szó, és főállású alkalmazottként dolgozik az illető. Nem EU tagállam, nincs kölcsönös egyezmény, kiküldetés, vállalkozás esetén más szabályok érvényesek.
febr. 6. 03:47
5/7 anonim válasza:
én már 3 éve ingázok norvégia és magyarország között, sosem volt gondom... amikor itthonról kimegyek dolgozni be kell jelenteni hogy EGT tagállamban fogsz dolgozni, van egy nyomtatvány amit ki kell tölteni és elküldeni a megyei egészségbiztosítási osztályra. Amikor hazajövök akkor be kell jelenteni, hogy vége van. Ebben mi olyan rohadt nehéz? :DDD És nem, amikor kint dolgozok nem kell fizetnem a magyar TB-t, mivel külföldön vagyok biztosítva, és amikor hazajövök akkor sem kell a norvég tb-t fizetni mivel a magyart fizetem, vagy ha itthon dolgozok akkor a munkáltató.
febr. 23. 11:45
6/7 anonim válasza:
ja, és a bejelentésen kívül semmit nem kell csinálni, mivel a magyar állam fogja felkeresni a norvég biztosítót és lezongorázzák egymás között. Max a norvég biztosítási számomat kell megadnom a magyaroknak és ezzel már tudnak hivatkozni rám. És a külföldi munkaviszony alatt felfüggesztik a magyar TAJ-számomat, de ha visszajövök akkor életbe lép, habár nem azonnal és elég macerás mert elég sok idő, jobb rögtön elkezdeni dolgozni otthon és akkor mindjárt életbe lép
febr. 23. 11:48
7/7 A kérdező kommentje:
Köszi, utolsó, lehet, hogy jobban elhúzódik, mint 4 hónap... azért furcsa.
Norvégia és Svájc fomálisan nem EU tagok, gyakorlatilag azok, ezért van szabad munkaerő-áramlás.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!