Mindenképp az előző munkaehylről kell TB kiskönyv?
Bajnak nem baj, de hívd fel őket, hogy ha bemesz személyesen, bele tudjak e pecsételni azt az egy hónapot.
Ha nem, akkor tudnak e adni ők egy kiskonyvet az 1 hónapos pecséttel?
Ha egyik se, akkor ne foglalkozz vele. Az Ügyfélkapudon azért ellenőrizd le, hogy be voltál e egyáltalán jelentve.
Koszonom a valaszt.
Be voltam jelentve igen.
SZTK (TB) kiskönyv létjogosultsága:
Azért kell (kötelező) kiállítani, mert ebből fogják megállapítani adott esetben egy későbbi táppénzes állománnyal kapcsolatos dolgaidat. Előzményként szolgál. Azért kérik mindig az újabb munkahelyeken.
Ha valahova nem adtad le a régebbit, akkor az aktuális munkáltató köteles egy újat nyitni és beleírni a saját magával kapcsolatos adatokat. Így nem ördögtől való, hogy valakinek akár több ilyen kiskönyve is van.
Valójában a legutóbbi 2 éves jogviszonyra van szükség a táppénz előzményhez.
Tehát ha több ilyen kiskönyve van valakinek, akkor az aktuális munkáltatót már nem fogja érdekelni a 20 évvel, vagy akár a 6 évvel ezelőtti munkaviszonyos adat, mert nincs rá szüksége a táppénz megállapításához.
Az sem gond, ha beviszed azt, ami nálad van, és akkor abba írják bele a szükséges adatokat. Ha nem vinnéd be, akkor ki kellene, hogy állítsanak egy teljesen újat.
Ha valaki nem adja le az új munkahelyen, vagy elvesztette az "előzmény adatokat", akkor annyi hátrány érheti, hogy alacsonyabb összegű táppénzre lesz (lehet) jogosult, mintha meglennének az előzmény adatok hozzá.
Volt két kollégám akikkel egy nap kezdtem egy régi munkahelyemen, akik olyan területről jöttek ahol elég általános a szürkefoglalkoztatás.
Azt sem tudták mi az a TB kiskönyv.
"Munkaszövetkezet álltal dolgoztam, "
Kedjük ott, hogy mi az a "munkaszövetkezet"???
Érzem, hogy bonyolódnak a dolgok...
"Diák szövetkezetről hallottál?"
Igen hallottam, de az nem munkaszövetkezet. Ugyebár...
Akkor most melyik? Diákszövetkezet, vagy munkaerő-kölcsönző. Ez sem mindegy.
TB-kiskönyvbe a biztosítási jogviszonyokat kell belevezetni. A biztosítottságot az határozza meg, hogy milyen jogviszonyban dolgozol. Nem az, hogy diákszövetkezeten keresztül vagy sem.
Munkaviszony -> minden esetben keletkeztet biztosítottságot.
Megbízási jogviszony -> csak akkor, ha a megbízási díj összege alapján keletkezik biztosítás, és ez által vonnak belőle járulékot.
Egyszerűsített foglalkoztatás -> nem leszel általa biztosított, tehát nem is kerül(het) bele a TB-kiskönyvbe.
Bonyolódnak a dolgok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!