Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mindenképp az előző munkaehylr...

Mindenképp az előző munkaehylről kell TB kiskönyv?

Figyelt kérdés
Hétfőn megyek be szerződést írni az új céghez, és ma mondták hogy kell az utóbbi cégtől a kilépési papírok, azok megvannak, viszont az előzö cég nem adott nekem semmilyen TB kiskönyvet, illetve én se adtam le. Nekem megvan még a 2022 Decemberében kapott TB kiskönyvem amikor kiléptem a melóhelyemről, a következő nem kérte, nem is csinált. Na most, ha én elviszem azt a TB kiskönyvet, az is jó lesz az új cégnek? Vagy az baj hogy az elöző munkahelyem pecsétje nincs benne? kb 1 hónapt voltam annál a cégnél.

#új #kiskönyv #TB kiskönyv #rószeszin #régi cég
júl. 8. 23:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

Bajnak nem baj, de hívd fel őket, hogy ha bemesz személyesen, bele tudjak e pecsételni azt az egy hónapot.

Ha nem, akkor tudnak e adni ők egy kiskonyvet az 1 hónapos pecséttel?

Ha egyik se, akkor ne foglalkozz vele. Az Ügyfélkapudon azért ellenőrizd le, hogy be voltál e egyáltalán jelentve.

júl. 9. 00:26
 2/12 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszt.

Be voltam jelentve igen.

júl. 9. 02:19
 3/12 A kérdező kommentje:
Ügyfélkapun megnézem mindig.
júl. 9. 02:19
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

SZTK (TB) kiskönyv létjogosultsága:

Azért kell (kötelező) kiállítani, mert ebből fogják megállapítani adott esetben egy későbbi táppénzes állománnyal kapcsolatos dolgaidat. Előzményként szolgál. Azért kérik mindig az újabb munkahelyeken.

Ha valahova nem adtad le a régebbit, akkor az aktuális munkáltató köteles egy újat nyitni és beleírni a saját magával kapcsolatos adatokat. Így nem ördögtől való, hogy valakinek akár több ilyen kiskönyve is van.

Valójában a legutóbbi 2 éves jogviszonyra van szükség a táppénz előzményhez.

Tehát ha több ilyen kiskönyve van valakinek, akkor az aktuális munkáltatót már nem fogja érdekelni a 20 évvel, vagy akár a 6 évvel ezelőtti munkaviszonyos adat, mert nincs rá szüksége a táppénz megállapításához.

Az sem gond, ha beviszed azt, ami nálad van, és akkor abba írják bele a szükséges adatokat. Ha nem vinnéd be, akkor ki kellene, hogy állítsanak egy teljesen újat.

Ha valaki nem adja le az új munkahelyen, vagy elvesztette az "előzmény adatokat", akkor annyi hátrány érheti, hogy alacsonyabb összegű táppénzre lesz (lehet) jogosult, mintha meglennének az előzmény adatok hozzá.

júl. 9. 05:03
 5/12 anonim ***** válasza:

Volt két kollégám akikkel egy nap kezdtem egy régi munkahelyemen, akik olyan területről jöttek ahol elég általános a szürkefoglalkoztatás.

Azt sem tudták mi az a TB kiskönyv.

júl. 9. 10:14
 6/12 A kérdező kommentje:
1-es. Az a baj, nem képesek felvenni a telefont, illetve e-mailben sem válaszolnak. Munkaszövetkezet álltal dolgoztam, de egyszerűen lehetetlen őket elérni. Nem tudom hogy az új melóhelyen ehhez mit fognak szólni, hogy nincs benne az előző munkahely pecsétje. Telefonba nagyon mondták hogy nekik kell az a TB kiskonyv.
júl. 9. 10:55
 7/12 anonim ***** válasza:

"Munkaszövetkezet álltal dolgoztam, "

Kedjük ott, hogy mi az a "munkaszövetkezet"???

Érzem, hogy bonyolódnak a dolgok...

júl. 9. 14:17
 8/12 A kérdező kommentje:
Diák szövetkezetről hallottál? Munkaerő kölcsönző, nem a cég embere vagy, külsős.
júl. 9. 18:21
 9/12 A kérdező kommentje:
De postára adták a TB kiskönyvet
júl. 9. 18:22
 10/12 anonim ***** válasza:

"Diák szövetkezetről hallottál?"

Igen hallottam, de az nem munkaszövetkezet. Ugyebár...

Akkor most melyik? Diákszövetkezet, vagy munkaerő-kölcsönző. Ez sem mindegy.

TB-kiskönyvbe a biztosítási jogviszonyokat kell belevezetni. A biztosítottságot az határozza meg, hogy milyen jogviszonyban dolgozol. Nem az, hogy diákszövetkezeten keresztül vagy sem.

Munkaviszony -> minden esetben keletkeztet biztosítottságot.

Megbízási jogviszony -> csak akkor, ha a megbízási díj összege alapján keletkezik biztosítás, és ez által vonnak belőle járulékot.

Egyszerűsített foglalkoztatás -> nem leszel általa biztosított, tehát nem is kerül(het) bele a TB-kiskönyvbe.

Bonyolódnak a dolgok?

júl. 10. 06:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!