Ha van fix összegű biztosításom lakásra, akkor megéri váltani egy olyan lehetőségre, hogy a biztosító a káresemény idején a mindenkori aktuális újjáépítési érték szerint fizet?
Alulbiztosítottságról jó kis cikk.
Szüleim házában volt kár és mivel alul biztosított volt, százalékosan kevesebbet kaptak.
Annyi, hogy az ingatlan biztosítási érték az nem egyelő a piaci értékkel. Az főleg az újjáépítés költségeire vonatkozik. Telek ára pl. nincs benne, stb. Részleteket nem tudok. Az insura oldalon sok jó infó van a kalkulátorukban, pl. erről is.
"Az épület biztosítási összege
A biztosítási összegeket úgy határozza meg, hogy kár esetén az adott vagyoncsoportra megadott érték lesz az érvényes biztosítási összeg, azaz a biztosító szolgáltatásának felső határa.
A biztosítási összegnek fedeznie kell épületek esetén az újjáépítés költségét, ami nem egyenlő az ingatlan piaci értékével (pl. a piaci értékben benne foglaltatik a telek értéke is és a piaci értéket befolyásolja a biztosítandó ingatlan fekvése is)!
Alulbiztosítás: amennyiben a biztosító által ajánlott biztosítási összegnél alacsonyabb összeg kerül megadásra, akkor a biztosító a szerződés tartama alatt bejelentett káresemény rendezése során vizsgálhatja, hogy a biztosítás valós értéken lett-e megkötve. Amennyiben azt állapítják meg, hogy a megadott biztosítási összeg jelentősen alacsonyabb mint a valós érték, akkor ún. pro ráta (aránylagos) kártérítési szolgáltatást nyújt a biztosító. Ez azt jelenti, hogy ha pl. azt állapítják meg, hogy az épület 50%-ban alulbiztosított, akkor a megállapított kárérték és esetleges önrész levonása után a kifizetésre kerülő kártérítés összegét 50%-kal csökkentik!"
Kedves Kérdező!
!!! nem vagyok profi, úgyhogy kezeld fentatrással ami írok. Csak a netről szedtem össze saját magamnak az infókat, mert múlt héten kötöttem én is szerződést !!!
Én - ha tehetettem volna, tuti a biztosítási össze nélkülire megyek. De az Allianznál nem volt ilyen opció.
1. A "fix összegnél" ugye rajtad a "felelősség", hogy jól becsülj. A biztosító nem végez pontos és alapos becslést neked a szerződés kötéskor. Csak ha káreseményed van. (Nekem legalábbis csak minimum összeget mondott a fickó. Nekem kellett összekaparni.)
2. A "biztosítási összeg nélkülinél" - egy kisebb felárért, ezt a "felelősséget" lényegében átvállalja a biztosító. Nem leszel se túlbiztosított, se alul biztosított. Amennyire láttam az interneten, még nem is sokkal drágább. Csak 1-2 ezer forinttal.
Szerintem ez akkor éri meg ha független értékbecslő szakvéleményét is elfogadják! Mivel szerintem káresemény esetén (ne adja Isten) a piaci ár értékbecslésénél lesz a turpisság...
Most egy alternatív példa erre ha mondjuk van egy teljes megsemmisülés földrengés vagy háború miatt, hát azesetben elég gázosan alakulnának a piaci árak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!