Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mi a helyzet most a Társadalom...

Mi a helyzet most a Társadalombiztosításommal? (lent)

Figyelt kérdés
Tanulmányaimat a tavalyi évben befejeztem, a nyáron regisztráltattam magam pályakezdőként. Orvoshoz szeretnék menni, de úgy tudom így nem vagyok jogosult a tb-re. Fizetnem kellene a vizsgálatokért? Köszönöm a válaszokat!
2010. szept. 17. 23:29
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem kell fizetned semmiért. Ha a dokinál derül ki, hogy nincs biztosításod (pirosat mutat neki a rendszer), akkor is csak szól neked, hogy majd menj be az APEH-hoz, és rendezd a jogviszonyod, aminek aztán vagy eleget teszel, vagy nem. Érdemes egyébként bemenni, mert csak havi 4950 Ft-ot kell fizetni, ami végül is nem egy összeg, a szüleid is kifizethetik neked, amíg nincsen kereseted. Egyébként a tanulmányi jogviszonyod megszűnése után még 45 napig biztosított voltál, csak ezután kellett volna magad után fizetni havonta. Ahogy tapasztaltam, van némi átfutási ideje a dolognak a rendszerben, szóval az sem valószínű még, hogy egyáltalán pirosat fog mutatni a dokinak.
2010. szept. 17. 23:51
 2/9 anonim ***** válasza:
32%

Ha a tavalyi év alatt idén júniust érted, akkor még november 15-ig van TB-d (jobban mondva jogosult vagy eü ellátásra) - 45 nappal a diákigazolványod lejárati dátuma utánig.

Ha januárt, vagy tavaly júniust, akkor ez a határidő már lejárt, és innentől valami havi nemtudomhányezret (olyan 5 és 10 közt rémlik) kell fizetned a TB-nek, hogy járhass orvoshoz. Tudtommal kötelező. Ha regisztrált munaknélküli vagy, akkor azt hiszem nem kell fizetned, de az OEP oldalán lelhetők fel a konkrét információk.

2010. szept. 17. 23:55
 3/9 anonim ***** válasza:

A nappali tagozatos tanulmányok befejezése után a diákigazolványod lejártáig vagy jogosult alanyi jogon a Természetbeli TB ellátásra. Utánna passzív jogon még 45 napig. Ha a tavaszi félévben végeztél, akkor okt.31+45 nap, azaz dec.15-ig voltál jogosult. Ha az őszi félévben, akkor márc.31+45 nap, azaz május 15.

Az orvos ellát akkor is, ha pirosat mutat a rendszer, nem kell ott fizetned, viszont az állam az ellátás költségeit rád terhelheti és adó módjára behajthatja.

Ha pirosat kapsz az orvosnál, aláírat veled egy papírt, és valami módon rendezned kell a biztosításod, mert megküldik a TBnek is, hogy nincs biztosításod, de ellátást vettél igénybe.

Attól függetlenül, hogy van-e biztosításod, vagy sem, a rendszer jelezhet össze vissza (rengeteg hiba van benne).

Ha regisztrálsz az ügyfélkapun, le tudod kérdezni a biztosítási jogviszonyod.

A regisztrált munkanélküliek közül csak az biztosított, aki pénzbeli ellátást (járadékot, segélyt, képzési támogatást) kap. Aki csak regisztrált, de nem kap pénzt, annak magának kell gondoskodnia a TBjéről.

Ha szociális és anyagi helyzeted(helyzetetek) szerint jogosult vagy rá, kérheted a helyi önkormányzattól, hogy vállaljál át a fizetési kötelezettséged (mi kis faluban lakunk, itt ez is pofára megy)

HA magadnak kell rendezned, akkor az APEHhoz kell bejelentkezned, havi 4950 forintot kell fizetni. Van akinek ez nem sok, de elég sok mindenkinek sok ez a pénz is.

2010. szept. 18. 07:43
 4/9 anonim ***** válasza:

Bemész a helyi APEH-hez

Ott kitöltetnek egy adatlapot, és megkötik a szerződést.

Kapsz egy csomó csekket, ami jelenleg 4950 forint/hó, de minden évben emelkedik.

Ezeket havonta feladod a postán. Ennyi, 5 perc az egész.

De intézd el, mert ha nem, visszamenőleg is megfizettetik veled.

2010. szept. 18. 09:01
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!A tavalyi év alatt a tavalyi tanévet értettem, azaz 2009/2010 szóval júniusban végeztem. Egyet értek az utolsó előtti válaszolóval, van akinek ez is sok pénz. Sajnos nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal. Valóban megfizettetik velem, ha nem intézem el? :O Még egyszer kösz.
2010. szept. 18. 16:06
 6/9 anonim ***** válasza:

és valaki megmondaná, hogy akinek semmi jövedelme nincs, mert pályakezdő, még nem talált munkát, miből fizesse azt a havi 5-10 ezret????

én is ebbe a kategóriába tartozom, és 10 fillért nem kapok a családtól, nem járok sehova, mióta lediplomáztam, (június) még egy ruhát sem tudtam venni magamnak, mert nincs bevételem. persze, regisztrált munkanélküli vagyok, de azt mondták, nekem kell rendeznem a TB-t...

könyörgöm, miből? örülök, hogy enni kapok itthon, és van hol aludnom....

2010. okt. 14. 19:33
 7/9 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó válszoló!

A munkaügyi hivatalban gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy amennyiben jövedemi és vagyoni helyzeted alapján rászorulónak számítasz, akkor kérelmedre a helyi önkormányzat átvállalja a tb fizetést utánnad. 23 éves kor alatt nézik a szülők jövedelmi és vagyoni helyzetét is (egy háztartásnak számítotok), de 23 éves kor fölött egymagad vagy egy háztartás (hacsak nincs házas-, vagy élettársad), akkor is, ha a szüleiddel laksz.

Menj be az önkormányzathoz, és kérd, hogy fizessék utánnad a tb-t.

2010. okt. 14. 19:52
 8/9 anonim ***** válasza:
Köszönöm, kedves utolsó, tényleg nem tudtam erről... holnap bemegyek és megérdeklődöm.
2010. okt. 14. 20:06
 9/9 A kérdező kommentje:
Igen egyébként ez valóban igaz, hogy az önkormányzat átvállalja...a munkaügyi központban az ügyintézés általában meg semmit nem ér, visszahívnak időpontra megkérdezi, hogy találtam-e már munkát, utána 2 perc és vége hazaküld...ennyit erről :S teljesen egyetértek, a helyzet ugyanez fizetné az ember de miből...
2010. okt. 14. 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!