Jó választás a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár?
Ha jól értem nekem nem kerülne pénzbe a nyugdíjpénztár nyitása, se a fenntartása. Viszont a munkáltatóm miatt (elvileg) érdemes nyitnom, mert különben az a pár %, ami odamehetne elvész, ha nem kerül nyitásra egy ilyen. Azért írom, hogy elvileg, mert nagyon ködös nekem most ez az egész történet. Egy munkaközvetítő cég (amelyen keresztül kötődött a munkaszerződésem egy gyárral) szóval ez a munkaközvetítő cég a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárt javasolta. Jó választás? Illetve tényleg érdemes ezt a folyamatot elindítani?
23/F
Én olyan cégnél dolgozom, ahol ők adnak 4%-ot az alapbéredből, hogyha te befizetsz 2%-ot, és máshogy nem lehet igénybe venni azt a 4%-ot, szóval igen, ez mindenképpen megéri.
Amúgy is, kérdés, hogy mire nyugdíjas leszel, lesz-e egyáltalán olyan, hogy állami nyugdíj. Ha lesz is, akkor megélni biztosan nem lehet belőle, szóval egy személyes magántakarékosság ezzel a céllal mindenképpen jó.
Ha 23 éves vagy, akkor három megfontolást tegyél a döntés előtt:
1. Nagy valószínűség szerint nem ettől a cégtől fogsz nyugdíjba menni, szóval készülj fel arra, ha váltsz és olyan helyre mész, ahol nincsen ilyen juttatás, akkor a rendes béredből kell/célszerű fedezni legalább egy minimális összeget (ezt a péntár határozza meg, általában 5000 Ft/hó nagyságrendű összeg).
2. A portfolióválasztásnál a fiataloknak célszerű nem a Klasszikus (=alacsony kockázatú, alacsony hozamú) portfoliót választania, hanem egy magasabb kockázatú, magasabb részvényhányadú portfoliót. A kockázatvállalási hajlandóságod alapján dönts ebben.
3. A jogszabály szerint a cég csak javasolhat egy nyugdíjpénztárat, nem kötelezheti erre a munkavállalóit. Nézd meg a neten, hogy melyik nyp-nek elég nagy a tőkéje, elég nagy a tagsága (=nagyobb tagság, nagyobb tőke, nagyobb kockázatközösség, kisebb egyéni összkockázat). Én azt javaslom, hogy a 3-4 legnagyobból válassz egy szimpatikusat, mert fontos, hogy a nyp létezzen, mire nyugdíjba mész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!