Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Jó választás a Prémium Önkénte...

Jó választás a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár?

Figyelt kérdés

Ha jól értem nekem nem kerülne pénzbe a nyugdíjpénztár nyitása, se a fenntartása. Viszont a munkáltatóm miatt (elvileg) érdemes nyitnom, mert különben az a pár %, ami odamehetne elvész, ha nem kerül nyitásra egy ilyen. Azért írom, hogy elvileg, mert nagyon ködös nekem most ez az egész történet. Egy munkaközvetítő cég (amelyen keresztül kötődött a munkaszerződésem egy gyárral) szóval ez a munkaközvetítő cég a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárt javasolta. Jó választás? Illetve tényleg érdemes ezt a folyamatot elindítani?

23/F

2022. ápr. 25. 21:36
 1/6 anonim ***** válasza:
78%
Ha ebben gondolkodsz, az egyik legjobb.
2022. ápr. 25. 21:41
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez így elég ködös. Vagyis a cég ahol dolgozni fogsz juttatásként utalna neked nyugdíjpénztárba, ha lenne ott számlád? Lehet máshova kérni azt a juttatást? Ha nem, akkor megéri, persze.
2022. ápr. 26. 08:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Igen, tehát minden hónapban az alapbérem 2,5%-át utalják oda, ha nyitok egy ilyet. Ez ilyen cafeteria gondolom. Azt esetleg tudja valaki, hogy melyiket érdemes választani ez esetben? Klasszikus portfólió vagy Irány 2025 vagy Irány 2035 vagy Irány 2045?
2022. ápr. 27. 19:00
 4/6 anonim ***** válasza:

Én olyan cégnél dolgozom, ahol ők adnak 4%-ot az alapbéredből, hogyha te befizetsz 2%-ot, és máshogy nem lehet igénybe venni azt a 4%-ot, szóval igen, ez mindenképpen megéri.

Amúgy is, kérdés, hogy mire nyugdíjas leszel, lesz-e egyáltalán olyan, hogy állami nyugdíj. Ha lesz is, akkor megélni biztosan nem lehet belőle, szóval egy személyes magántakarékosság ezzel a céllal mindenképpen jó.

Ha 23 éves vagy, akkor három megfontolást tegyél a döntés előtt:

1. Nagy valószínűség szerint nem ettől a cégtől fogsz nyugdíjba menni, szóval készülj fel arra, ha váltsz és olyan helyre mész, ahol nincsen ilyen juttatás, akkor a rendes béredből kell/célszerű fedezni legalább egy minimális összeget (ezt a péntár határozza meg, általában 5000 Ft/hó nagyságrendű összeg).

2. A portfolióválasztásnál a fiataloknak célszerű nem a Klasszikus (=alacsony kockázatú, alacsony hozamú) portfoliót választania, hanem egy magasabb kockázatú, magasabb részvényhányadú portfoliót. A kockázatvállalási hajlandóságod alapján dönts ebben.

3. A jogszabály szerint a cég csak javasolhat egy nyugdíjpénztárat, nem kötelezheti erre a munkavállalóit. Nézd meg a neten, hogy melyik nyp-nek elég nagy a tőkéje, elég nagy a tagsága (=nagyobb tagság, nagyobb tőke, nagyobb kockázatközösség, kisebb egyéni összkockázat). Én azt javaslom, hogy a 3-4 legnagyobból válassz egy szimpatikusat, mert fontos, hogy a nyp létezzen, mire nyugdíjba mész.

2022. ápr. 28. 13:20
 5/6 anonim ***** válasza:
Prémium Önkntes NYugdíjpénztárban az a szivás, hogy a minimális havidijat igencsak felemelték, 11.000 Ft/hó. Átléptem másikba, máshol 6-7.000 Ft a minimális havidíj. Én önként fizetem, nem a munkáltatóm, tehát ha akarok akkor rakok még be pluszba, a befizett összegeim után 20%-ot visszakapk az SZJA-ból + ami hozamot hoz. Ha a munkáltatód fizeti, akkor jó választás, de ha netán már nem fizetik és Neked kell fizetni, akkor erre számits. Nagy pénztár, nem félek, hogy tönkremegy, sok másik beleolvadt.
2022. máj. 2. 08:22
 6/6 anonim ***** válasza:
6-7000/hó az pitsa pénzt hoz
jan. 1. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!