Miért nem kapok levelet a NAV-tól az egészségügyi biztosításommal kapcsolatban?
Júniusban befejeztem az iskolát, 2020.12.15-ig volt biztosításom.
Amikor a NAV-nak írtam, azt írták hogy az ügyfélkapun keresztül lehet intézni valami elektronikus dolgon keresztül. Ezt elintéztem, írtam nekik, senki nem válaszolt (azóta sem) kifizettem egy fél havi egészségügyi biztosítást, a NAV oldalán talált számlaszámra elutaltam, erre sem reagált senki. A pénz gondolom lóg a levegőben.
Valamelyik nap az ügyfélkapumra érkezett egy levél a NAVtól, “nesze semmi fogd meg jól”, azt írták: valami akadálya van annak, hogy nincs biztosításom. Köszi.
Időközben találtam munkát, az első naptól fogva, február 3tól be vagyok jelentve.
Akkor a januári biztosításommal mi lesz? Ki kellene fizetnem? Se emailt, se telefonhívást, se csekket, se postai levelet nem kaptam arról, hogy fizetnem kellene...
"az ügyfélkapun keresztül lehet intézni valami elektronikus dolgon keresztül. Ezt elintéztem,"
Ha leadtad a bejelentő lapot (gondolom a T1011-es nyomtatványról beszélünk), akkor azt 30 napon belül feldolgozzák, és kapsz egy értesítést, hogy mikortól mennyi járulékot kell fizetned magad után, majd felkönyvelik a kötelezettséget az adófolyószámládra.
Addig is nyugodtan fizetheted. Ha jól értem, a decemberit már rendezted. 2021. januártól 8 ezer forint a havi járulék összege, ha teljes hónapra fizetned kell. Tehát januárra 8 ezer forint (február 12-én esedékes), februárra pedig 2 nap, mivel 03-ától már munkaviszonyban állsz. 2 nap x 270,- forint = 540, forint lesz (március 12-én esedékes).
NAV-számlaszám, ahova utalnod kell: 10032000-06055826-00000000 (NAV egészségügyi szolgáltatási járulék)
Megjegyzésbe mindig az adóazonosító jeledet tüntesd fel (pontosan)!
Majd kapsz egy értesítést arról is, hogy február 03-ától megszűnik a fizetési kötelezettséged tekintettel arra, hogy munkaviszonyt létesítettél.
A NAV el van havazva, kevés ember a nagy (kötelező) bürokráciához, mindennel meg vannak csúszva.
Türelem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!