Hogyan tudom megszüntetni a társasházi biztosításomat?
Tavaly volt nálunk panelprogram.A közös képviselő rábeszélte a lakókat,hogy kössenek tömbbiztosítást,mert csak így adható be a pályázat.Sajnos azóta kiderült,hogy nem egészen így van,sőt van lakó,aki be sem lépett.A saját lakásbiztosítást meg kellett szüntetni.Most viszont szeretnék kötni egy saját lakásbiztosítást,ezért a tömbbiztosításból ki szeretnék lépni és megszüntetni.Jelenleg ennek díját a közös költséggel együtt fizeti a lakóközösség.Mi módon tudnám megszüntetni a társasházi biztosítást és egyáltalán hogy működik az ilyen jelen esetben?Kiléphetek egyedüliként a ház biztosításából?A lakásbiztosítás tudtommal,ha nem fizeti az ügyfél autmatikusan megszűnik.Vajon itt is így van?A társasházi biztosítás a Generali-nál van,a kuriózum pedig,hogy az üzletkötő a közös képviselő huga.
Köszönöm előre is a segítő válaszokat!
A társasház-biztosítást (tömbbiztosítás) nem tudod felmondani, mert annak nem Te vagy a szerződője, hanem a társasházi közösség, amely a biztosítás megkötéséről közgyűlési határozatot hozott.
A közgyűlési határozat pedig a "nemmel" szavazókra is érvényes így nem tudsz ki lépni a közös biztosításból, annak a közösköltségben foglat díját fizetned kell,ugyanúgy mint bármilyen más költséget (pl.: szemétszállítási díj)
A közös biztosításban a Te lakásod épületszerkezeti részei is biztosításra kerültek, így a továbbiakban elégséges csak a saját ingóságaidra biztosítást kötnöd. Ez így kb. 20-30%-kal olcsóbb megoldás, mint ha teljes saját lakásbiztosítást kötnél.
Azt rosszul tudod, hogy a biztosítás díjnem fizetés miatt automatikusan megszünik ,a megszünés eseteit a Ptk. szabályozza és ezt kell hogy alkalmazzák a biztosítók. Eszerint a biztosító, ha küld ismételt csekkeket, vagy felszólit a díjfizetésre, akkor a biztosítási díjak megilletik (respiró) arra az időszakra míg még a kockázatokat viselte, ez általában még minimum két hónap.
Mikor a saját biztosításomat nem vonták tovább,akkor is csekket küldött a biztosítóm vagy 12 darabot,de akkor sem fizettem.Meg is szűnt.Most,ha nem fizetem mitől nem szűnne meg másfél év után?
Amúgy én nem emlékszem,hogy aláírtam volna valamit is a biztosítással kapcsolatban.Egy fénymásolt kötvényt kapott mindenki,aki belépett a közös képviselőtől,ami a ház nevén van.Csupán azt sikerült kihámoznom belőle,hogy 3 éves opcióval bír,de minden forduló előtt 30 nappal megszűntethető.Ha én nem fizetem tovább,akkor részemről a biztosítás megszűnik,hiszen más lakó sem fizeti,sőt ők be sem léptek,akik pedig benntmaradtak,azok fizetik tovább a közös költséggel.Ha mégsem így van,jó lenne ha valaki felhomályosítana ez ügyben úgy,hogy értsem is miért nem szűnik meg,ha egyszer én nem fizetem tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!