Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Új TB-törvény van. Júliustól...

Új TB-törvény van. Júliustól miképpen fizessem azt a bizonyos 7710 Ft-ot?

Figyelt kérdés
Nincs rendezett jogviszonyom, de szerencsére sok-sok évre visszamenőleg nem volt semmi bajom, így nem is terheltem meg semmivel sem a "közös kasszát". 7710 Ft/hó vállalható összeg számomra. Milyen módon kell ezt az összeget befizetni? Hogy kezdjem el az ügyintézést? Erről semmit sem találtam.

2020. szept. 2. 22:40
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
81%

"Ha csak a 7710 Ft-okat fizeted, azok a régebbi tartozásaidra íródnak jóvá és közben fokozatosan új tartozásod keletkezik havonta, vagyis az adósságod nem csökken."

Nem. A július 01. után keletkezett tartozásokra írják jóvá, ha a végrehajtó hajtja be, és nem a 124. adónem bankszámlájára fizeti be.

Július 01. előtti tartozásokat a 124. adónemen tartják nyilván, július 01. utániakat a 408-ason. Ha a 124. adónemhez tartozóra fizeti be, akkor az ott előíródott kötelezettséget csökkenti vele, ha a 408-asra, akkor az ott előíródottat. Ha a hátralékkal már az adóvégrehajtó foglalkozik, és a végrehajtás keretén belül Ő hajtja be, akkor Ő a 408-asra fogja beutalni a behajtott összeget, nem a július 01. előtt keletkezettre. Ez előírás!

A NAV és a NEAK rendszeresen küld egymásnak adatokat. Tehát ha most nincs biztosítással járó jogviszonyod, és július 01. után is fizetned kellene járulékot, akkor elő fog jönni, hogy eddig sem volt egy ideig. Az adatszolgáltatás keretén belül meg fog jelenni fizetnivalóként a régi összeg elmaradásos is, csak idő kérdése.

"Amúgy van olyan, hogy a TB-járulék be nem fizetése miatt rászáll a NAV "

Mit gondolsz, a végrehajtási osztályok a NAV-on belül minek vannak?!?!?

... hogy behajtsák az adókat és köztartozásokat...

2020. szept. 3. 05:39
 12/26 A kérdező kommentje:
Hűha... Hát igen. Tudom, hogy ez kötelező járulék és nem szolgáltatás, de azért valahol akkor is igazságtalan, hogy olyan is fizessen visszamenőleg, aki nem vett igénybe soha semmit.
2020. szept. 3. 09:26
 13/26 A kérdező kommentje:
Amúgy nem tudni arról, hogy tömegesen szívatnának embereket elmaradt járulékbefizetés miatt, valahogy nincs híre... 🙂 Az nem lehet, hogy úgy van vele a NAV, hogy kicsire nem adunk, és inkább a nagy adótartozókkal keménykedünk?
2020. szept. 3. 09:33
 14/26 anonim ***** válasza:
90%

Azért mert júli 1 óta még nem telt el a türelmi idő. De egyébként egyre több embernek szabják ki visszamenőlegesen is.

És én értelek, hogy igazságtalannak érzed, viszont akkor én is pattoghatnék, hogy 10+ éve nem voltam orvosnál, nem irattam fel gyógyszert, mégis a fizetésem jelentős részét levonják ilyen címszóval, ami messze nem 7-8 ezer forint havonta. De nem pattogok, mert ez a közös teherviselés. Mellesleg ha holnap azonnal kell egy vakbélműtét, akkor az neked nyilván nem 7.710 forintodba kerülne, ezért is kell állandóan fizetni.

2020. szept. 3. 09:39
 15/26 anonim ***** válasza:
87%

"Amúgy nem tudni arról, hogy tömegesen szívatnának embereket elmaradt járulékbefizetés miatt, valahogy nincs híre..."

Valóban nem jellemző, hogy kifejezetten nyomoznának ilyen emberek után, de ha valaki a szemük elé kerül azáltal, hogy rendezetlen jogviszonnyal ellátást próbál igénybe venni, vagy önként jelentkezik a jogviszonyát rendezni, hidd el, nem hagyják annyiban.

A régi tartozásodat mindenképp rendezned kell, ezt nem úszod meg.(Hacsak nem egy vagyon és jövedelem nélküli hajléktalan vagy, és még 5 évig az tervezel maradni, mert akkor a behajtás sikertelen lesz és elévül.)

A legjobb, amit tehetsz, hogy ha szociálisan rászorult vagy, akkor az önkormányzatnál mentesítést kérsz a járulékfizetés alól. Ez a kérelem beadásának napjától érvényes, a régi tartozásokra visszamenőleg nem.

A régi tartozásra kérhetsz részletfizetést, ha 500 ezer Ft alatt van, akár automatikus részletfizetést is.

Beadhatsz kérelmet, hogy méltányosságból engedjék el, vagy mérsékeljék, de azt valószínű, úgyse adják meg.(Hacsak nem bevétel nélküli hajléktalan vagy, ahogy fentebb írtam.)

2020. szept. 3. 13:38
 16/26 anonim ***** válasza:
79%
Tesómnak is utólag jöttek rá, hogy pár évig nem fizette. Kapott rá részletfizetést, két hónapnyit fizetett havonta, amíg le nem járt az összeg. Kedvesek és segítőkészek voltak, de megúszni akkor sem lehet a fizetést.
2020. szept. 4. 20:00
 17/26 anonim ***** válasza:
58%

"Beadhatsz kérelmet, hogy méltányosságból engedjék el, vagy mérsékeljék, de azt valószínű, úgyse adják meg."

Az a valószínűbb, hogy megadják/elengedik. Főleg, ha előtte az önkormányzatnál a "mentesítést" elintézte, ugyanis az önkormányzat az illető rászorultsága miatt állít ki egy hatósági bizonyítványt. Ha ezzel megerősítve nyújtja be az elengedési kérelmét, akkor szinte biztos, hogy megadják.

"Amúgy nem tudni arról, hogy tömegesen szívatnának embereket elmaradt járulékbefizetés miatt, valahogy nincs híre..."

Pedig nagyon sok van, hidd el...

2020. szept. 5. 05:57
 18/26 anonim ***** válasza:
27%

Azt írod, kicsire nem adunk alapon... nem tudom neked mi számít kicsinek, de a te évek óta halmozódó tartozásod már több százezres nagyságrendű, erre nem fognak nagyvonalúan legyinteni. Sőt, 500000 ft tartozás felett, úgy tudom még ingatlant is árverezhetnek, ha esetleg lenne a neveden valami.

A tb tartozás ritkán bukik ki szúrópróba szerű ellenőrzés során, de az évek folyamán így vagy úgy általában fény derül rá.

A nav nem szokott nagy csinnadrattát csapni, egyszer csak küldik a fizetési felszólítást, aztán figyelmeztetés nélkül megkezdik a végrehajtási cselekményeket (leggyakrabban inkasszó, jövedelem letiltás formájában).

Nincs a világon olyan biztosítás amit csak akkor kell fizetni mikor a káresemény bekövetkezik, így az nem kifogás, hogy nem voltál orvosnál.

A múltban nekem is volt egy nagyobb tb tartozásom, a tudatlanságom miatt, de jobbnak láttam befizetni, nem ér annyit az egész, hogy évekig stresszelj, bújkálj miatta.

2020. szept. 5. 21:16
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

"Sőt, 500000 ft tartozás felett, úgy tudom még ingatlant is árverezhetnek, ha esetleg lenne a neveden valami."

Az 500 ezres korlát már nincs. 100 ezer forint feletti összegnél bármi jöhet, ingatlan árverés is.

Ha az adós nevén olyan ingatlan van, amiben Ő és családtagjai életvitelszerűen élnek, akkor 500 ezer alatti tartozásnál akkor lehet az ingatlant értékesíteni, ha semmi másból nem térülne meg, vagy csak nagyon hosszú időn belül.

2020. szept. 6. 05:30
 20/26 anonim ***** válasza:
79%
19-es! Amikor én voltam érintett, évekkel ezelőtt akkor még így volt. De azt hiszem lényegtelen is a kérdező szempontjából, neki mindenképpen rendezni kell a sorait.
2020. szept. 6. 17:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!