Adóstárs új hitel felvétel esetén, mennyire terheli az előző hitel?
A párom anyukája vett fel jelzálog hitelt. Ez a hitel fedezte 45%-ban a lakást, amit a párommal vettünk. Én 5/10-es, a párom 4/10-ed, az anyukája 1/10-ed részben lett tulajdonos.
A hitelszerződésben a párom anyukája az "adós", én mint adóstársa szerepelek és a felvételkor az én fizetésemet és a párom anyukájának a fizetését együtt nézték, a párom is adóstársként szerepel, de neki a felvételkor nem volt jövedelme.
Az, hogy én "adóstárs" vagyok a hitelben, a jövőben esetleg a babaváró/más hitel felvételekor mennyiben terheli a jövedelmem? Eltekintve attól, hogy ténylegesen ki fizeti a hitelt.
Ezt találtam az interneten:
"Nem árt tudni, hogy amennyiben valaki egy másik hitelügyletben adóstársként vesz részt, a hitelnyújtó a havi törlesztőt az egyes adóstársak között egyenlő arányban megosztja, és az ügyfélre így eső havi hányadot (függetlenül attól, hogy valójában ki fizet) tekinti a másik hitelből eredő havi törlesztőnek. "
Tehát a jelzáloghitelnek, amit a párom anyukája vett fel, a törlesztőrészletének az 50%-a rám eső rész? Vagyis egy új hitel felvétele esetén, ha pl. 80ezerFt a törlesztő, annak, amit a párom anyukája felvett, akkor az én hitelképességembe ez úgy számít bele, mintha lenne egy 40ezerFt-os törlesztőrészletem?
Ez azért lenne fontos, mert ugye általában 40%-ig terhelhető a fizetés hitellel. Így, ha annak a jelzáloghitel, amit a párom anyukája felvett, a törlesztőrészletének az 50% a rám eső rész egy hitelbírálatkor, akkor ez így jól kalkulálható, hogy mire számíthatok.
Köszönöm!
Olyan írjon légyszíves, aki ért a dologhoz vagy olyan AKI VOLT ADÓSTÁRS ÉS ÍGY VETT FEL ÚJ HITELT ÉS TUDJA, HOGY MEKKORA TERHELÉSNEK VETTÉK A JÖVEDELMÉRE NÉZVE AZT, HOGY ADÓSTÁRS.
"az én hitelképességembe ez úgy számít bele, mintha lenne egy 40ezerFt-os törlesztőrészletem?"
Ez pontosan így van, ahogy leírtad. A fizetésed 50%-a terhelhető (500e fizetés alatt). Így pl.: 100e nettó esetén 50e-ig terhelhető. 40e a lakáshitel, akkor még 10e lehet a törlesztőd.
Nem ez volt a kérdés. Igen a fizetés valóban így terhelhető hitellel.
De a kérdés az volt, h:
Az adóstársi státusz, mennyi terheli meg a hitelképességet?
Azaz, ha adóstárs vagyok egy hitelben, aminek 80ezerFt a havi törlesztője, akkor ha én szeretnék hitelt felvenni, úgy nézik az adóstársságot, mintha lenne 80ezerFt-os havi törlesztőm vagy ennek 50% veszik és úgy nézik, mintha lenne egy 40 ezres törlesztőm.
Szóval nem az a kérdés, h hány százalékban terhelhető a fizetés hitellel.
Nem egészen kaptam meg a választ. Egy hülye is odaírhatja, h így vagy úgy van és fogalma sincs.
Valami konkrét esettel alátámasztás vagy bővebben kifejtett válasz lenne a megfelelő.
Akkor ne a gyakorin kérdezz, hanem menj be a bankba és ott HITELES választ fogsz kapni.
Itt bárki írhat bármit, tévedhet is, ha hiteles választ akarsz akkor mindig a megfelelő szervhez kell fordulni.
Pl bírom, mikor valaki itt kérdezi meg, hogy miért vontak le neki a bankszámláról X összeget? Hát azt mi mégis itt honnan tudjuk?
Ha nem tudsz bemenni a bankba, akkor vagy megkérdezed chat ablakon a honlapon - bár erre ott nem biztos, hogy tudnak válaszolni, mert elég speciális kérdés - vagy célszerűbb bemenni a bankba ez ügyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!