Behajthatják rajtam az apám adósságait?
Nem tartja velünk a kapcsolatot, tartásdíjat sem fizetett. Ha meghal, jogomban áll lemondani az örökségről (és ezzel együtt az adósságokról), illetve erről a halála előtt vagy után kell majd nyilatkozni? Szükségem lesz majd ügyvédre? Köszönöm előre a válaszokat
17/L
1-es jól írja.
El kell menni a hagyatékira, és majd hallod ott, hogy mennyi a vagyon, amit örökölsz, és mennyi a tartozás, majd ezek ismeretében ott eldöntöd, hogy elfogadod, vagy lemondasz róla!
igen, de vigyázz nagyon. Ha a többi örökség magasabb, mint az adósság, akkor tök jó, mert még úgy is jól jársz. Ha nem nagy a különbség, érdemes lemondani róla.
Mi így fürödtünk be, a ház tulajdonlapján csak a tőketartozás volt feltüntetve, a kiegyenlítése viszont - nem viccelek - 7x akkora összeg volt a behajtó cégnél... fél éves hercehurca után oda jutottunk, hogy nagy nehezen kifizettük a tartozást, eladtuk a szóban forgó örökölt ingatlant, és kb 0-ra jöttünk ki, de vagy 120 kört futottunk mindeféle méltányossági alapon történő kamattörlésért. talán egy fagyit vehettünk a profitból... kösz, fater!
Hasonlót írtam épp ma is itt ( saját példán némi kontraszttal, mert esetünkben meg csak az ingatlan került be a hagyatéki jegyzőkönyvbe holott csak én 1,3 millió hitelezői igényt jelentettem be.Kvázi utólag megörököltem a saját követelésem is 😊).
Emellett kb a hozzászólásban említett költségekkel az egyik örökös végül a felé tulajdon ingatlanból (6 millió adó érték bizonylattal) 380.000 Ft-al szállt ki amiből meg a temetést meg ingatlan eladás után szjat is fizetett az illetéken felül. Én, a másik 50%--al 4,8 milliót fizettem ki a tul. részemen felül az ingatlanért és a tartozásokra.
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-ker..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!