Diákhitelnél mennyire éri meg előtörleszteni a havi törlesztőrészletek összegére nézve?
mindig a kötelező törlesztést fizettem csak, ami idénre 2-3-szorosára növekedett. ha előtörlesztek (havi rendszerességgel kis összeggel), akkor szerintetek az mit hoz a következő évi törlesztőrészletem magasságára nézve?
ad1: változatlanul magas lesz és nagyobb léptékben emelkedik, mert azt látják, hogy többet fizetek az előírtnál
ad2: mivel többet fizettem az előírtnál - ha csak x összeggel is -, ezért nem emelik nagyobb mértékben.
esetleg van rá esély, hogy 2020-ban kisebb legyen az összeg a 2019-esnél?
Ez nem így műkődödik, hogy látják mennyit fizetel és ahhoz képest alakítják, hogy na akkor most szívjon és dizessen többet vagy ha ilyen szorgalmas akkor csökkentjük. Az elején a felvett összeg alapján a minimálbér X százalékát fizeted kötelezően, vagyis ha emelik a minimálbért automatikusan növekszik a kötelező törlesztés. Ha a szabad felhasználásút fizeted vissza akkor ott van az is, hogy folyton jön rá a kamat és még egyik évben 100 ezer 5%-át fizeted a kamat miatt a kövi évben már lehet 110 ezer 5%-át kell fizetni. 3. évtől meg a fizudhoz alakítják a visszafizetést, ami pl elég nagy ugrást tud jelenteni a visszafizetésben.
Amúgy jobb magasabb részletben törleszteni, ha megteheted. Ha szabadfelhasználású a hiteled akkor a kamat miatt, mert a minimális visszafizetéssel inkább csak a folyamatosan rámenő kamatot fizeted és nem a felvett összeget, kötött esetén meg hamarabb letudod a visszafizetést. Mivel a minimálbér nem fog csökkeni meg jobb esetben a fizud se esik nagyon vissza nem fog változni 2020ra.
A kötelező törlesztőrészlet nagysága a minimálbértől függ. Azért nőtt, mert a minimálbér is nőtt.
A diákhitel1-et érdemes előtörleszteni, hiszen akkor kevesebb kamatot kell majd fizetned, a diákhitel2-t viszont fölösleges, mert arra neked 0% a kamat.
Nekem pl. kötelező törlesztőrészletekkel 5 év múlva járna le. Ha akarnám, ki tudnám fizetni az egészet fél év alatt, de úgy vagyok vele, hogy minek?! Fizesse csak állambácsi a kamatokat, ha már volt olyan rendes, hogy a 2006 előtti féléveimet is elszámolta a 12 államiba...
A 2017-es jövedelmedtől függ hogy mennyit kell havonta kötelezően fizetned 2019-ben. Ha nem volt jövedelmed akkor meg a tavalyi minimálbér 6%-át kell fizetned.
Az előtörlesztés nem változtat ezen az összegen. Mindig a korábbi évi jövedelmedtől/vagy a minimálbértől függ.
Mivel 2,2% jelenleg a kamat így előtörlesztés helyett állampapírba rakva az összeget amit előtörlesztenél jobban jársz mert az éves 3,485%-ot kamatozik kamatadó levonása után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!