Mekkora önerővel és mikor érdemes lakáshitelt felvenni?
Albérletből már ideje lenne egy saját lakásra váltani. Egy 20 milliós lakáshoz 6(30%) millió önerő már megfelelőnek számít? Azt tudom, hogy simán adnának már rá hitelt a legtöbb banknál, megfelelő jövedelem mellet.
Vagy egyáltalán, megéri ekkora hitelt felvenni, vagy inkább maradni albérletben és legalább 50-60% önerőt összeszedni?
Tapasztalatokra, véleményekre lennék kíváncsi.
Köszönöm!
30% saját erő már teljesen jó, én 25,5%-kal vettem fel 20 évre. A törlesztő részlet 20%-kal alacsonyabb, mint a bérleti díjam volt, a lakás pedig közel dupla akkora, igaz rosszabb helyen van.
Én is vissza akarom fizetni 8-10 év alatt, de úgy voltam vele inkább legyen hosszabb a futamidő, hogy biztosan megkapjam és majd élőtörlesztem.
Kérdező, osztom 12-es válaszát.
Inkább hosszabb futamidőre vegyél fel lakáshitelt és ha tudod, hamarabb fizeted vissza, minthogy felveszel egy rövidebb futamidejűt, aztán bármilyen ok miatt (betegség, munkanélküliség, alacsonyabb fizetés) nem tudod fizetni és bebukod - akár még a lakás is rámehet, aztán se pénz, se ház.
Nem tudom, honnan jött a 160 ezer, de ha tényleg annyit fizetsz havonta albérletre, akkor inkább érdemes hitelt felvenni mondjuk max havi 100 ezer ft törlesztővel , akár most is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!