Ha a diákhitelem a tesóm számlájára érkezett anno és most sajnos felmondták, hozzányúlhatnak majd a számlájához ha végrehajtás lesz? Vagy más számlájához nem lehet?
Kedves Norbi!
Nem értem, milyen a "válás után" milyen vagyonközösségről beszélsz?
Ezt írtad:
"Faterom fizetése a muter számlájára ment, válás után még mindig oda, "
Gondolom akkor elváltak. Viszont házasság esetén a másik féltől is behajthatják a tartozást.Pl, ha nincs házasság előtti vagyon szerződés , akkor ìgy közös lesz a teher és a haszon is. Így fordulhatott elő ez az eset is nálatok. De a kérdező testvérétől így nem fogják inkasszálni, mivel nem házasok , hanem oldalági rokonok.
A panelban meg pl. a közös költségért a tulajdonosok egyetemlegesen felelnek azért vonhatták le ( én is jártam így, hiába hogy 1/12-és tulajdonok vagyis 10% alatti tul részem volt csak benne és ott se laktam, tehát fel se tudtam volna halmozni.A közüzemi szolgáltatok viszont névre szólóak , kivéve ahol nem megoldható a külön mérő és/ vagy függetlenedés a gerinc hálózattól. pl. vizszàmlàt építhetnek be közös költség be szinten ha a vízmű felmondja az egyedi szerződést a lakóval nem fizetés miatt, mivel nem tudják lekapcsolni a gerincről a lakásokat egyesével.
De ez egyik sem a kérdező -féle eset.
Ne haragudj de tök hülye vagy, hogy hagytad idáig fajulni a dolgot! A diákhitel havi minimális törlesztője vicc összeg, pár ezer forint. Mellé kapsz egy iszonyú rugalmas rendszert. Bármikor bármennyit költségek nélkül előtörleszthetsz.
De neked ez nem volt jó, inkább szivatod magad még nagyobb költséggel, ráadásul most már nem fizetheted apránként hanem egyszerre követelik az egészet.
"Viszont házasság esetén a másik féltől is behajthatják a tartozást"
Ez azért nem ilyen egyszerű, hogy leinkasszáljuk más számláját még akkor sem, ha házastársak lennének.
Eleve a bank olyan bankszámlát közöl a végrehajtóval (a NAV-nál is dolgoznak végrehajtók, ők "szedik be" a tartozásokat), amely az adóshoz köthető. A házastárs bankszámláját nem közli. Az más helyzet, ha közös a bankszámla valakivel. Akkor mindegy, hogy a "valaki" rokonod, vagy sem, a végrehajtó inkasszálhatja azt.
A kérdezőnek köze nincs a tesója bankszámlájához jogilag. Magyarul nincs felette rendelkezési joga, így a bank nem is fogja a testvére bankszámlaszámát közölni a végrehajtóval, mint inkasszálható számla.
A házassági vagyonközösségből kielégíthető tartozás pedig amúgy sem így működik. Ott konkrétum kell ahhoz, hogy a "foglaláskor" fennáll a vagyonközösség. Például egy autó esetén, ha a nyilvántartásból vélelmezhető, hogy a házastárs tulajdona, helyszínen kell a felektől tájékozódni, hogy mi a helyzet. Ha tényleg házasok, akkor ott a helyszínen foglalják le az autót a házastárs tartozása miatt.
Bankszámlánál sem üthetsz a hasadra, hogy szerinted az, már bocsi! Ha az adósnak nincs felette rendelkezési joga, akkor a házastárs bankszámlájáról nem is tud hivatalosan a végrehajtó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!