Hany honap munkat kell kibirnom hogy adjon valamelyik bank 10 millio forint hitelt lakasvasarlasra?
"És? Ennyi az elvárás."
A banknak az a lényeg, hogy eladható legyen a lakás (el tudja árverezeni ha nem fizetsz) és hogy minnél több önerő legyen benne (ha felére esik az ár akkor is visszajöjjön amit felvettél kölcsön).
17# vagyok. Igen, ezzel tisztában vagyok. A lakás jó helyen van, már ma, egy évvel a vásárlás után közel 8 millióval többért lehetne értékesíteni, mint amikor vettük. A bank sem véletlenül ad boldog-boldogtalannak hitelt néhány éve. Mi akkor 4-es besorolást kaptunk a 6-os skálán. A törlesztőrészlet úgy lett megválasztva, hogy fele ilyen bevételből is fizetni tudjuk, pedig tavaly óta jelentősen nőtt a kettőnk bére.
Én ezt csak azért hoztam fel példaként, mert a kérdezőnél lényegesen jobb helyzetben voltunk akkor, mégis csak szájhúzást kaptunk. Akkor a kérdező nemtudom tulajdonképpen mit vár.
Hűha, ez így piszkosul meredek lesz és egy életre hazavághatod magad anyagilag egy ilyen rossz nekifutással. Azért vannak erős kérdőjelek...
1) Ha meg is kapod a hitelt de lelépsz a cégtől hogyan tovább? Mert a havi törlesztő mellett ott a rezsi, a kecó kötelező biztosítása, a mai világban egy hitel biztosítás is inkább kötelező elem.
2) 180 nettóra nem fogsz 10 millió hitelt kapni, mert eleve a havi törlesztőd összege meghaladja a bevételed 30%-át.
3) Ha lenne adóstársad, akkor sem fogadná el a bank csak a vásárolt ingatlant fedezetnek, még 20% önerő mellett sem. Pl szüleid kezessége kellene hozzá, részben az ő ingatlanukra is jelzálogot tennének (ha engedik teljese értékig terhelni, akkor önerőre lehet hogy nem lenne szükséged).
4) Ha feketén keríted elő a pénzt és NAV azt látja 1-2 év után hogy gyakorlatilag nincs jövedelmed de többmilliós hitelt törlesztesz, lehet izgalmas beszélgetésed az adóhatósággal.
Többéves munkaviszonyt kell igazolni, egy főnél min 250 nettó kell, ha nincs adós társad és/vagy kezesed gyakorlatilag esélytelen... Ha szürke-fekete bevételekből építenéd a jövőd, akkor ugyebár a hitelt felejtsd is el, saját nevedre meg semmit ne is vegyél.
"a kérdező nemtudom tulajdonképpen mit vár"
Ha 20% önerővel megy akkor nem sokat várhat ő se. Főleg ha nem budapesti a lakás mert Budapesten 16 milliónál kezdődik a panel nem 13-nál.
"Ha meg is kapod a hitelt de lelépsz a cégtől hogyan tovább?"
Kiadja a lakást többért mint a törlesztő.
"180 nettóra nem fogsz 10 millió hitelt kapni, mert eleve a havi törlesztőd összege meghaladja a bevételed 30%-át."
56502 Ft a törlesztő 25 évre 10 évig fix hitelre, és így 50% a limit.
5 millio ft megtakarítás
Makulátlan khr nyilvánítás
Kb 250.000 nettó fizetès
6 hónap fennálló folyamatos, határozatlan idejű munkajogviszonyn
Remélem nem te vagy a sokadszorra feltevő 19 éves mert NEM AD A BANK!
Túl nagy a rizikó. Te most kezded az életed. Idehaza nem biztos az állás. Miből fizetnél 20-25 éven át 80.000 ft?
Munkanélkü lennél isten ments 6 hónap hiány és repül a ház te hajléktalan leszel és SOHA se leszel hitelképes
Annak idején boldog-boldogtalannak adták a devizhitelt. Gondolom nem kell ecsetelnem mi lett a vége.
A bankok ma mar átgondolnak mindent.
Csak érdekesség képpen.
A különbség magyar és osztrák bank között óriási.
Házépítés előtt alltunk.A keret elsődleges számítások szerint 300000 euro körül mozgott.
Bementünk a bankba ahol már 10 éve ügyfelek vagyunk.
2 hét múlva a bank nyitott egy új számlát Bausparkonto néven és ra is utalta a kért összeget.
Havi 1.2% kamat 22 év futamidő és 15 év fix kamat.
A havi törlesztő 1600 euro.
Nem kell sem önerő sem kezes.
Ami fontos ,fix bejelentett munkahely (én már 12 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom).
Csak azért írtam le ezt hogy szemléltessem a különbséget bank és bank között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!