Magyarországon is létezik az a hitelezési módszer amelyet úgy neveznek hogy fizetésnapi hitelezés?
Sosem hallottam róla, nem tudom mire gondolsz...
Nálunk fizetési előleg létezik, megvannak a szabályok rá.
Hivatalosan nem, nem hivatalosan gyakorlatilag minden szegényebb településen létezik, amikor is a kockás füzetben vezeti a boltos, hogy ki mennyivel tartozik és nyugdíj/fizetés napkán megkapja kamattal növelve.
Csak itt nem készpénzt hitelez, hanem kenyeret, stb.
És amúgy igen, itthon csak az az 1 fajtája van, amit az 1-es írt: némely munkahelyeken lehet kérni fizetési előleget - de nyilván nem próbaidő alatt, amikor bármelyik fél azonnal felmondhat.
Amerikában is beszabályozták, régen 1000%os kamata volt 2 hetes kamatperiódussal pl. felveszel 1 dollárt fizetésed előtt 2 héttel, akkor 10 dollárt fizetsz vissza. Sokan elusztak és jelenleg nem adhatnak 400%-nál magasabb hitelt azt is 1 hónapos futamidővel csak.
A jelenlegi példánál maradva, ha 1 dollárt felvesz 2 hétre, akkor fizetésnapkor 2 dollárt fizet vissza.
Nálunk is van mellesleg, régen 86%-ra lehetett igényelni 1 hónapos kamatperiódussal pl. felvettél 100 000-et, rá 1 hónapra 186 000-et kellett fizetned.
Szobatársam egyetemen ebből élt, hogy kiment a nemfizető emberekhez és új szerződést ajánlott részletfizetésre, 10%-nyi jutalékot kapott azok után akik fizettek. Szintén egy példával élnék a hitelt felvevő nem tudja kifizetni ezt a 186 000-et, akkor új szerződés szerint fizet 372 000-et, de 5 hónap alatt, a srác meg kap 38 600Ft-ot a teljesítés után.
Nálunk is leszabályozták max. 50%-ra a kamatperiódusát meg kitolták 1 évre, tehát a 100 000 hitelre 12 hónap alatt fizetsz 150 000-et.
Szerintem te is találkoztál vele, gyorskölcsön, hitelkártya keret, stb. néven!
"egyéni vállalkozók foglalkoznak ilyen fajta hitelezéssel ?"
Egyéni vállalkozó nem foglalkozhat ilyennel a szigorú pénzpiaci szabályozás miatt - PSZÁF engedély kell az ilyen tevékenységhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!