Elmentem kezesnek sajnos 4 éve, és nem fizetik, hogyan lehet hivatalosan, jogi úton behajtani tőlük majd?
1) a rossz hír, hogy fizetned kell
2) minden bizonylatot tegyél el
3) először is tértivevényes levélben kell felszólítani az adóst a fizetésre, ha nem reagál rá akkor fizetési meghagyást kell kezdeményezz a bíróságon ennek van költsége van, de azt is ráterhelheted (ezt a levélben is írd meg neki)...ha a fizetési meghagyásra 15 napon belül nem reagál, akkor jogerőre emelkedik és ha nem fizet megy a végrehajtó hozzá. Ha ellentmond a fizetési meghagyásnak, automatikusan polgári perré alakul...ott meg meg fogják ítélni neked a fizetést és ha más nem végrehajtó behajtja tőle (ennek a hátránya, hogy ez akár évekig is húzódhat)
Az utolsó válasz mind szép, de miből fogsz perelni?
A kezes az adós helyett először a részletet fizeti, aztán az ingatlanával és az ingóságaival is felel.
Ha mindent elveszítesz és a fizetésedet is megterhelik akkor még az ügyvédeket is gazdagítani fogod?
Az adott ingatlanban van tulajdoni hányadod és kezes is vagy érte?
Tényleg az utolsó válasz csak azért nem értem, mert az adós, akiről szó van és nem fizet, az csak az ingatlanával felel a hitelért.
Hogy mehet hozzá a végrehajtó, ha a kezes megnyeri a pert?
Én még egyébként pernyertes kezesről nem hallottam, csak olyanról aki élete végéig nyögte más tartozását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!