Lakás szeretnek venni, de hitelt kell felvennem, mi a menete vagy mire kell odafigyelni?
lakás szeretnék venni, de sajnos hitelt kell felvennem hozzá. Még bankban érdeklődni nem voltam, jelenleg csak tájékozódom a menetéről.
Azt már tudom hogy a lakás árának a 80% lehet hitel, gondolom a többi önerőnek kell lennie. Csak ez nem tudom hogy működik.... Nézem a lakásokat megtetszik egy és akkor megbeszélem az eladóval, hogy megszeretném venni de ahhoz hitelt kell igénylenem. De közben ha valaki jön és kitudja fizetni, akkor mi a helyzet. Vagy az önerőm a foglaló így biztosítva vagyok. De ha közben mégsem adják meg a hitelt, akkor bukom az önerőm...
Vagy ez, hogy működik? Bocsi a hülye kérdésekért, csak nem vagyok tisztába ezekkel, és gondolom sokan már voltak hasonló szituációban és van tapasztalatuk.
Köszi
Én nem foglalónak adnám, hanem előlegnek, így azt visszakapod.
Csak fix kamatozásút vegyél fel.
Ha vársz fél évet, talán még olcsóbban jutsz lakáshoz, és kedvezőbben hitelhez.
1.lépés: tájékozódsz a bankban, hogy pontosan mennyi önerő kell (van, ahol inkább 30%), és hogy a te anyagi helyzetedben mennyi hitelt tudnak adni. Ebből tudni fogod, milyen áru lakást tudsz majd megvenni. Továbbá a bank ad egy papirt, amely az adásvételi szerződés kötelező elemeit tartalmazza hitelfelvétel esetén (ez is bankonként változó)
2. lépés: kinézed a lakást, és adásvételi szerződést kötsz az eladóval. Az adásvételi szerződésben természetesen benne lesz hogy mekkora összeget fizetsz hitelből és milyen határidővel.
3.lépés: visszamész a bankba, viszed magaddal az adásvételit és igényeled a hitelt.
Mivel a hitel felvétele előtt aláíród az adásvételit, védve vagy attól, hogy az eladó másnak adja a lakást. És mivel megérdeklődted, hogy mennyi hitelt ad a bank, nagyrészt védve vagy attól, hogy utána ne adja meg. (De azért nem teljesen, a bank pédául kiküld egy értékbecslőt és ha ő nagyon alacsony árra értékeli a lakást, akkor nem biztos hogy kapsz annyi hitelt mint szeretnéd.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!