Szeretnénk lakáshitelt felvenni mellette ltp-t indítottunk, amit növelni fogunk ha lehet, de addig is hogyan tovább?
Az összeg 11.000.000 forint, 360hónapra 58ezer ft lenne 10 évente változó kamattal. Mellette indítunk 10 éves ltp-t ami 7500, és 16000-es összegű (a kettő nem együtt indult).
Hogyan lehetne kikerülni a változó kamatot? 10. év előtt szeretnénk előtörleszteni (vagy végtörleszteni?) ltp-vel, és akkor 9 évig fizetnénk azt, így a 30 évből lett 19. Ez megoldható?
remélem nem írtam nagy hülyeségeket. köszi szépen
Nehogy 10 évest indíts már, aminek a legrosszabb a hozama!
És minimum (!) 20 ezerrel (de legjobb annak többszörösével, több ltp-ként), hogy az állami támogatást kimaxold.
1.- lakástakarékból (jól mondja az első) a maximális havi 20 ezrest érdemes indítani, mert azt támogatja az állam évi 72 ezer ft-al. Ezenkívül a legjobb a 4 éves futamidős, az a leggazdaságosabb.
2.- ugye tisztában vagy vele, hogy a 360 hónap az 30 év!!, az iszonyú hosszú idő!! Arról nem beszélve, hogy az ilyen hosszú futamidőnél nagyon sokat kell visszafizetni - kb. 17 milliót.
3.- az önerő megvan már? (ha igen, mennyi?)
4.- mennyibe kerülne a kiszemelt lakás/ház?
Köszi a válaszokat.
A limit 80körül van. Annal többet nem szeretnénk hitelt fizetni. Manapság albi 120+rezsi :(
Csak az lenne a kérdésem hogy működik ez a kiváltom a ltp vel a lakáshitelt?
Letelik az első 10 év. Akkor jár le a ltp is. Fogom a ltp-t és felveszem a hitelét és azt törlesztem bele? Kb 9 millió lenne amit kapnánk a ltp-re együtt és annak lenne a törlesztője 9 évig kb 55ezer. Igy a 30 év már csak 19 vagy rosszul tudom?:)
Még véletlenül sem így.
Az ltp-vel (vagy akár zsebből) való előtörlesztés nem csökkenti a futamidőt, hanem a törlesztőt csökkenti, aminek köszönhetően idővel többet tehettek félre, azt ismét beleforgathatjátok, míg végül a fennmaradó összeg akkora lehet, hogy végtörleszteni lehet idő előtt....
Igen, működik, amit leírtál, kiválthatod a teljes szerződéses összeggel a banki hitelt (a válaszolók közül senki nem arra válaszolt, amit kérdeztél, de szerintem nem is értik).
DE NEM EZ A JÓ MEGOLDÁS!
Ok, indíts annyi LTP-t, amennyi most belefér a költségvetésetekbe, de az 5. évben törlesszetek elő a megtakarításokkal, majd újra indítsatok 2 db LTP-t, de 5 évest és ha elszállna a kamat a 10 évben, akkor ezzel a két új LTP-vel váltsd ki a banki hitelt. Ezzel a módszerrel sokat spórolsz, mivel így magasabb lesz a hozama az LTP-dnek.
Köszönöm a válaszokat azért. Egy két dologra rávilágítottatok, viszont ha most 10 éves a ltp-m akkor 4év múlva nem törleszthetek? vagy ahhoz kellene nyitnom 4 évest is?
Valamint több ltp is mehet alacsonyabb összeggel? Ha 2x5000-et indítunk 4 évesbe az attól még jó nem? Vagy 1x10000 legyen? A többször kicsinek több az állami támogatása mint egynek végülis. Vagy hülyeséget írok ? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!