Mi történik, ha az értékbecslő fölé becsli a lakás árát?
Úgy néz ki, hogy nagyon áron alul sikerül vennünk egy felújítandó ingatlant a XIII. kerületben. Értem ezalatt azt, hogy hasonló kaliberű lakások 28-30 millió körül mennek el, mi 21-ért állapodtunk meg a tulajjal. Nincs benne semmi trükk, nem fizetjük szerződésen kívül a különbözetet készpénzben zsebbe, leírnám ha így lenne, anonim nincs jelentősége. Egyszerűen csak ennyire le van lakva a panel lakás amit venni szeretnénk.
Szóval magyarázkodás befejezve, csak elejét akartam venni pár kukacoskodó kommentnek.
A bank azt mondta, hogy előzetesen nem fog kijönni az értékbecslő, mert reális a vételár. Viszont utólag kijönnek megnézni. Kérdésem, hogy ilyenkor mi történik, ha addigra felújítjuk, simán érni fog 30 milliót vagy többet is, neki meg ott van a kis papírján, hogy 21 millió.
Ilyenkor feljelenthetnek minket, mert gyanúsak vagyunk, vagy a banknak tök mindegy, nekik csak az a fontos, hogyha bedőlne a hitel, akkor legyen ami fedezze a tartozásunkat?
Nyilván csinálsz fotókat, az értékbecslő pedig látni fogja, hogy milyen helyzet volt.
Mondjuk 1-2 év múlva sokan fognak a kardjukba dőlni, a 20-30 millió panelekben.
Tudtam, hogy nem úszom meg okoskodás nélkül, köszi első! :D
Hihetetlen...egyrészt, nem fog annyit zuhanni semelyik ingatlannak az ára amennyit sokan hisznek. Még mindig olcsóak a magyar ingatlanok az európai sztenderdekhez képest. Külföldi befektetők meg vannak, nem is kevés. Ha meg akkora nagy krach jönne, ami 30-40%-kal lenyomná az ingatlanárakat, akkor az minden mást is érinteni fog, ergo reál értékben érdembeli csökkenés nem lesz.
Ezzel ne törődj.
1. amikor mi házat vettünk, a független értékbecslő 7,5 millióra becsülte, mi 6,5 millióért vettük. Több hitelt megkaptunk volna az értékbecslés miatt, de nem maximalizáltuk a hitelt. A bank nem foglalkozott vele, hogy kevesebb van az adásvételin, mint a becslésen.
2. Amikor tesóm kivásárolt egy 6. kerületi ingatlanból, felbecsültettem független becslővel (aki a házunkat is becsülte). Ő akkor 13millióra becsülte a lakást, ez alapján lett megírva az adásvételi, és így is fizetett ki. Majd felújította a lakást, és kb 1-2 év múlva 28 millióért adta el...
Amúgy a banknak az csak jó, ha többet ér a lakás. Miért kötözködne ezen? Ő csak akkor bukik, ha kevesebb a piaci értéke, mint amire becsülték.
AMúgy meg nem értem ezt a " utólag kijönnek megnézni. ". Miért is??? Mielőtt elbírálják a hitelt, akkor szoktak ingatlanbecslést végezni, és azt figyelembe venni a hitelnél.
"A bank azt mondta, hogy előzetesen nem fog kijönni az értékbecslő, mert reális a vételár."
Ez fura. Nekünk még úgy is jött értékbecslő, hogy a vételár teljesen rendben volt és arányaiban annyira kevés hitel kellett, hogy a telek a ház értéke nélkül is többszörösen fedezi. Mégis jött értékbecslő mert ez a hivatalos eljárás.
Utolsó: Gondolom nem budapesti lakásról van szó az esetedben. Nálunk budapesti panelről van szó amiknek eléggé jól behatárolt ára van manapság. Ez az átlagártól is egy jó 15%-kal olcsóbb, így nincs értelme az értékbecslésnek. Ez elvileg a bank hatásköre, hogy szerinte kell-e vagy sem. Vagyis kelleni így is kell, de így már csak utólag.
Az meg nem történhet meg, hogy valójában nem ér annyit a lakás. Van egy price map a bankoknál ahol megnézik az adott kerület/utca átlagos négyzetméter árait. Ha az alá esel, akkor megúsztad az előzetes értékbecslése való várakozást.
"Utolsó: Gondolom nem budapesti lakásról van szó az esetedben."
Ez igaz, mert budapesti családi ház, nem panel. De írtam, hogy csak a telek többszörösét éri, mint a kért hitel. A törlesztő részlet a havi jövedelemünk kb 5%-a. Nem azért mert sokat keresünk, hanem mert csak 5 millió a hitel és 30 évre kértük, biztosra mentünk. :)
Szóval ezek szerint banktól függ, mi bankunk minden esetben küld értékbecslőt.
De ugyanígy érthetetlen minek kell nekik biztosítás,ha a telek leégett házzal is a hitel többszörösét éri. Mindegy, amúgy is van biztosításunk, csak ez is egy felesleges kör volt szerintem.
Persze simán megkaptuk a hitelt csak nem értem ezeket.
9-es:
5 milliót 30 évre vettetek fel, és ezzel érzed magad biztosítva? Milyen thm, milyen törlesztő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!