Van joga a banknak ilyen kérdések megválaszolására kényszeríteni egy ügyfelet? És visszaélhet vele?
A napokban bevittem a bankba az apósom kisebb megtakarítását,hogy befektessem.
Az ügyintézővel megbeszéltük,hogy milyen értékpapírt veszek,majd mennem kellett a pénztárhoz befizetni.Utána mentem vissza az ügyintézőhöz és akkor közölte,hogy csak úgy tudja eladni nekem az értékpapírt,ha válaszolok néhány kérdésre.Ezek arra vonatkoztak,hogy milyen gyakran és mekkora összegű tranzakciókat szoktam intézni a bankban,valamint van-e valamilyen pénzügyi végzettségem? Jogos volt a befizetés után ilyen feltételeket szabni,és vajon milyen célra használják majd fel ezeket az információkat? És ha nem válaszolok,akkor mi történik a befizetett pénzemmel? Kezelési költséggel megterhelve kérhetem vissza?
Én amikor mentem megszüntetni az OTP számlámat akkor tettek fel kérdéseket mondván,hogy válaszolnom kell rá.Megkérdeztem,hogy mi van ha nem válaszolok akkor nem szüntetik meg a számlámat? de csak erősködött a csaj,hogy meg kell indokolni a felmondásom okát.mert neki írásban rögzíteni kell.Mondom oké:Írja.
- miért akarja megszüntetni a számlát?
.CSAK...miért ne? (ez volt a válaszom...
Nem tetszett neki,mert szerinte ez nem válasz..De megkértem,hogy mutasson egy törvényt vagy valami jogszabályt ahol le van írva,hogy a " CSAK" válasz nem megfelelő..Majd mondtam neki,hogy rendben akkor a konkrét okomat írja le."nem vagyok elégedett a bankkal,mert sokszor úgy éreztem,hogy valami ürüggyel de lenyúlnak egy pici összegeket a számlámról..Mivel ez sem tetszett neki,így oda adta a papírt,hogy írjak amit akarok..A másodikat írtam...Azóta boldog ember vagyok,mert nem tartozom ehhez a bankhoz..
Minden banknak el kell végeznie ezt a tesztet, amelyben felmérik a kockázatviselési hajlandóságod. A kérdőíven rajta kell lennie a jogszabályi hivatkozásnak. Ha alacsony kockázatviselésű ügyfél vagy, akkor a bank nem ajánlhat neked pl. részvény befektetést. Ezt az ügyfél érdekében találták ki, de nem a bankok. Egyébként jogod van megtagadni a kitöltést, ezt a tényt rögzítik, aláírod és kész.
Ha mindezt az az ügyintéző nem magyarázta el neked, akkor bizony rossz helyre vitted a pénzed.
Köszönöm szépen a válaszokat! A Budapest Bank újdonsága volt ez,eddig még nem tapasztaltam,hogy feltételekkel adják el nekem a nyílt végű értékpapírt!
Nincs hitelem,csak befektetésem (kevéske),de csodálkoztam,hogy befizetni lehet a pénztárban,de utána csak feltételekkel adják el nekem az értékpapírt.
Ha még a pénztár előtt közli velem a feltételeket,akkor nem hozzájuk rakom be.Nem értem,milyen kockázatot jelentek nekik,hogy nyílt végű értékpapírt veszek tőlük?
Nem hitelt kértem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!