Miért van és miért mondják szükségesnek az inflációt?
Nem sokkal egyszerűbb lenne, ha a pénz valódi értéke és számbeli értéke között nem lenne folymatosan változó különbség? Mire jó az, hogy a termékek drágulnak átlagosan, de a fizetések is nőnek átlagosan és hosszú távon.
Miért nem tartjuk az árakat kb. stabilan és a fizetéseket is? Persze lehet változás, meg ingadozás, de minek beletenni egy direkt fenntartott különbséget a jegybanknak, csak azért hogy fölöslegesen számolgatni kelljen?
Nem vagyok pénzügyi szaki, de úgy gondolom (úgy tudom), hogy az infláció egyáltalán nem olyan amire "szükség" van.
Inkább tünetnek mondanám, egy jelenségnek. A jó benne az, hogy mérhető, tapasztalható, számolható, így alkalmazkodni lehet hozzá, korrigálható, stb.
A pénz értéke romlik ha több lesz belőle, többet nyomnak, akkor is romlik ha a kibocsájtó ország értéke csökken. Pl ha MO gyökérkedik és emiatt kevésbé bíznak meg benne a környező országok, nagyobb kockázatot látnak bennünk, akkor kevesebb pénzt hajlandóak kiadni a valutánkért, az is okozhat inflációt.
Hisz ha a Ft kevesebbet ér, akkor drágábban fogja tudni megvenni a kereskedő a külföldről származó alapanyagot, terméket és végső soron drágábban fogja eladni neked is a végterméket.
Így dióhájban én ezt így tudom, így képzelem el.
Az árakat nem tudja senki se stabilan tartani. Hiába hoznak létre egy Nemzeti mindenest aki mindent uralom alatt tart, a többi ország felett nem lesz hatalma és ez ki is nyírja az egész elképzelést.
Ha van infláció, pörög a gazdaság. A vállalatok termelnek, több bevételük van, magasabb fizut adnak, az embereknek magasabb a jövedelmük, vásárolnak, ez nyomja fel az árakat (hiszen nincsen végtelen mennyiségű termék). Az infláció pont ennek a két dolognak az egymást követését mutatja.
Ha az árak drágulnak, de a bérek nem -» senki nem veszi a terméket, visszaesik az ára
Ha a bérek növekednek, az árak nem -» miből növekednének a bérek? másrészt mire költenék egy idő után az emberek a pénzt? (ahogy írtam, nincs végtelen mennyiségű termék)
Ha nem növekszik sem a bér, sem az árak - » nem történik semmi, nincs gazdasági növekedés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!