Ingatlanra jelzálog bejegyzéséhez kell ügyvéd vagy közjegyző?
A cégembe beteszem a lakásomat, hogy kapjak hitelt és úgy néz ki egy külföldi cégtől fogok kapni (Forint alapon). Ha megegyezek a velük és elfogadják a lakást fedezetként, akkor hogy tudom bejegyeztetni a jelzálogjogot? A külföldi cégnek nincs Magyar képviselete, ezért kíváncis vagyok hogy fog ez működni a gyakorlatban. A szerződés Angol és Magyar nyelven fogom készhez kapni futárral és aláírva kell elküldenem a levelezési címükre. Mivel a cég Amerikai, ezért ötletem sincs, hogy mit kell majd csinálnom.
Kell ügyvéd a jelzálogjog alapításához, hogy az Amerikai cég számára azt a kölcsönszerződés alapján bejegyezzék vagy elég, ha aláírom a szerződést és beviszem a földhivatalhoz, ami az ő részükről már alá van írva, akkor ezt elfogadják vagy az Amerikai cégnek kéne, hogy legyen helyi képviselete akikkel el kéne mennünk ügyvédhez? Hogy működik ez? Start-up hitelről van szó, sajnos nincs pénzem jogi tanácsra.
"A cégembe beteszem a lakásomat, hogy kapjak hitelt"
A lakás és hitel összege együttesen több tízmillió.
Egyedül én válaszoltam.
Inkább banktól vegyél fel hitelt. Ha ilyen zálogot tudsz adni, már nem rosszul indulsz az igénylésnél.
Vagy nem hitelképes a céged?
Sokkal jobban járnál ha nem ilyen mindenféle ismeretlen cégekkel állnál szóba, hanem Magyarországon működő bankkal.
Ez elég erdekes. Először is, mindek beletenni a lakásodat a cégbe? Te mint magánszemély simán adhatod az ingatlanodat a hitel mögé, azaz zálogkötelezett lehetsz. És ezzel együtt lehetsz készfizető kezes, meg az adós nevében eljáró aláírásra jogosult. Szólval nem értem miért kell beltenni a cégbe. Ezt csak plusz macera. De mindegy.
A jelzálogjog bejegyzése a következő: a bank elkészíti a jelzálogszerződést, ezt kell bevinni a földhivatalba (a bank is beviheti de te is). Ez mellé kell az ingatlan-bejegyzési kérelem és ki kell fizetni a jezálogbejegyzés díját 6.600,- Ft. Tehát ügyvéd nem kell külön a jelzálog alapításhoz. Ezeket a szerződéseket általában közjegyzői okiratba foglalják. Itt két típus van: egyoldalú és kétoldalú. Igazából nagy különbség nincs jogilag, a lényeg, hogy az egyoldalúnál csak az adós (adott esetben kezes, zálogkötelezett) megy el a közjegyzőhöz és írja alá, két oldalúnál megy a pénzintézet is.
Tehát összességében ha aláírod a szerződést és kapsz bejegyzési kérelmet akkor beviszed a földhivatalba, ahol rájegyzik a jelzálogot. De ezt egy normális helyen el szokták mondani egyébként...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!