Mekkora lehet a törlesztőm?
Lakáshitelt tervezek felvenni a következő paraméterekkel:
17,4M forint 15 évre, 5 éves kamatperiódussal (3,79% kezdetben).
Sajnos a K&H-nál 10 éves kamatperiódusra csak 10 éves futamidővel adnak hitelt, úgy viszont nem kapnám meg, mert túl magas lenne a törlesztő.
Így fogok fizetni 5 évig havi 126ezret, kedvezményekkel (biztosítások, stb.).
Kérdésem, hogy mennyi tartozásom lesz 5 év múlva, ha a havi törlesztőrészleteken felül 5 év alatt 10M forintot befizetek előtörlesztésben, lakáskasszával, tehát díjmentesen, félévente 1M forintos részletekben.
Tudom, hogy illene kiszámolni egyedül is, de totál hülye vagyok ehhez, bevallom.
Nem bántásból írom, de ha magad is úgy látod, hogy nem értesz hozzá, mi alapján választottad a K&H-t és annak éppen ezt a hitelét?
Az egyik legfontosabb adatot nem ismered.
Esetleg náluk van a számlád és így adnak kamatkedvezményt vagy hasonló?
Ez ne legyen szempont, mert máshol is nyithatsz folyószámlát?
Vagy szimpatikusak voltak? A szerződés legyen megfelelő számodra és a számok, ne a bank!
Azt pedig nagyon jól gondolod, hogy minél hosszabb a kamatperiódus annál nagyobb biztonságban vagy.
(Lehet, hogy később tovább csökkenne a kamat, de mivel fixált neked nem fog, viszont a kamatperiódus alatt legalább kockázat nincs!)
Egészen biztos, hogy vannak bankok, amelyek 5 évnél hosszabb kamatperiódust is kínálnak. Olvastam már nemcsak 10 hanem akár 15 évesről is.
És biztos, hogy nem mind köti meg, hogy a futamidő ilyen "rövid" legyen.
Érdemes minden bankot megnézni.
Bank nevet pedig azért sem ajánlok, mert én sem ismerem, hogy melyik mit kínál, illetve ha leírnám, hogy x ismerőstől mit tudok, akkor reklámnak minősítenék itt mások.
Nem az általad sorolt okom miatt választom a K&H-t főleg, hanem mert a fogyasztóbarát lakáshitelt mindenhol ugyanilyen feltételekkel adják (3 másik bankban is voltam már), kivéve ezt a kamatperiódusos kitételt. Tisztában vagyok nagyjából mindennel, viszont annak lusta vagyok utánajárni, hogy hogyan kell kamatot számolni ilyen folyamatos előtörlesztéses esetben, és gondoltam felteszek egy kérdést, mert itt szokott lenni 1-2 ember aki olyan válaszokat ad, hogy szerintem komplett excel tábláik vannak erre.
A kamat nem fog csökkenni a kamatperiódus lejárta után, mert a minősített fogyasztóbarát lakáshitel a jegybanki alapkamathoz kötött, ami viszont lassan 2 éve 0,9%-os történelmi mélyponton van. Ez ennél csak rosszabb lesz. Egyébként érdekességképpen mondom, hogy a 10 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódusra úgy nem adták meg a hitelt (180 egynéhány ezres törlesztőre), hogy 535ezer az én jövedelmem + a páromé együtt.
Alapvetően nem ijedtem meg az 5 éves kamatperiódustól sem, mert 5 év alatt a tőketartozásunk alapból a havi törlesztőkkel lecsökkenne 12,5M-ra (erre kaptunk táblázatot), terveim szerint pedig erre 5 év alatt kifizetünk évi 2M-t előtörlesztésben, tehát olyan 2,5M fennmaradó hitel marad 5 év után. De hogy ebben az 5 évben hogyan változik a törlesztőm majd, ha félévente törlesztünk 1-1 milliót, azt nem tudom kiszámolni. Vagyis biztos ki tudnám, ha tudnám a módját, de nem tudom.
Erre találtam egy marha jó táblázatot, amikor mi vettük fel a hitelünket:
A kommentek között valahol. Talán a legalsó linkelt be egy excelt.
Egészen valósághű adatokat ad, csak ugye a kamatperiódust nem veszi figyelembe, mert a jó isten sem tudja mi lesz utána.
Mi ez alapján állítottuk be a terveinket úgy, hogy az 5. évre tudjunk annyit előtörleszteni, hogy kb. 1,5-2 milliós tőketartozásunk maradjon, így már nem vághat földhöz ha megugrik a kamat.
Első nekifutásra 3,5-4 milliót saccolnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!