Jól értem a diákhitel törlesztésének mikéntjét?
Pl. felveszek 1 milliót a Dh2 keretein belül.
Vissza kellene fizetnem 1m.23e. Ft-ot.
Első évben a minimálbér alapján számolnak törlesztőt,
utána pedig az adóbevallásom alapján.
Tehát ha növekszik a törlesztő, az nem azt jelenti, hogy 1 m. helyett mondjuk 2,5m. Ft-ot fizetek ki a végére, hanem csak annyit, hogy a minimálbérhez képest a növekvő fizetésem miatt egyre nagyobb léptékben kerül törlesztésre
az a 1m.23e. Ft.
Jól látom?
A minimum visszafizetés léptéke változik.
Azért írom, hogy minimum, mert te ettől eltérhetsz, amit ők definiálnak az a minimum összeg.
A diákhitel 2 kamatmentes, felveszel 1 milliót akkor 1 milliót fizetesz vissza akár 20 év alatt is.
A diákhitel 1-nél 2,3%-os éves kamat van. Felveszel 1 milliót (ennyit nem lehet egyszerre) akkor már másnap elkezd kamatozni a napi kamat 2,3%/365 forint. Azaz naponta 63 forintot kamatozik. Az a napi 63 forint ügyleti kamat címen halmozódik, nem adódik a tőkéhez, amikor befizetsz egy havi törlesztőt az lenullázza az összegyűlt ügyleti kamatot a maradék meg csökkenti a tőketartozásodat. Ha az év végén is van ügyleti kamatod pl. nem törlesztettél semmit abban az évben mert még tanulsz akkor hozzáadódik a tőkéhez és onnatól kezdve az is kamatozik naponta.
Hogy mennyit kell visszafizetni nem lehet megmondani, mert a kamat ÉVI 2,3% ha te első év végén fizeted vissza egyben az egészet akkor kell ennyi kamatot fizetned, 23 ezer forintot. Ha te 10 év alatt fizeted vissza akkor többet fogsz visszafizetni.
Valóban elírtam, dh1-re gondoltam !
Szóval akkor ha a tanulmányi idő alatt nem fizetem ki évente (vagy szemeszterenként talán )legalább a kamatot, akkor lényegében számolnom kell a halmozódó kamatos kamattal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!