Diákhiteles előtörlesztésnél mit jelent at Egyenlegértesítőn a befizetett előtörlesztésre vonatkozóan a 15. ("ebből: ügyleti kamat") és 16. sor ("ebből: tőke")?
Nem igazán értek a diákhitelekhez, de az tény, hogy a bankok minden hitelügyletnél külön "díjat" számolnak fel, ha az eredeti megállapodástól eltérő esemény történik.
Ilyen esemény pl az előtörlesztés is. Van, ahol fix összeg az előtörlesztés díja (pl 15.000Ft) és van, ahol %-os, de maximalizálják. (pl 2%, de max 50.000Ft)
Mielőtt előtörlesztesz legközelebb, érdemes megérdeklődni, hogy a diákhiteled esetében mi az előtörlesztés díja és kiszámolni, mi az a legoptimálisabb összeg, aminél fajlagosan a legkisebb a levonás.
Feltételezem, hogy a Te esetedben is van fix díj is a %-os érték mellett, így minél kisebb összeget fizetsz be előtörlesztés címén, annál rosszabbul jársz.
egy hiteltanácsadó
Köszönöm!
Áttanulmányoztam a hitelszerződést, de sehol nem említenek külön levonást a tőketörlesztés esetében! Éppen emiatt furcsáltam az említett 2 pontot az egyenlegértesítőn!
További tapasztalatokat is várok!
Erre vonatkozóan nem a hitelszerződésben találsz leírást, hanem pl az Üzletszabályzatban itt:
Köszönöm - ezt már ismertem, vagyis uezt olvastam több forrásból. Itt semmit nem írnak az előtörlesztés esetleges ügyleti kamattal való megnöveléséről. Átgondolva azt hiszem ez elsősorban a késett befizetésekre vonatkozhat: vagyis ha a Hitelfelvevőnek elmaradása van, akkor az előtörlesztésből a szerződésben leírt sorrend alapján (költség, kamat, tőke) elszámolására kerül sor.
Bízom benne, hogy a pénzemet egy az egyben a tőkére számolják el - elmaradásom ugyanis semmi sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!