Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Halálesetnél, ha zároltatom a...

Halálesetnél, ha zároltatom a közeli hozzátartozóm számláját és leadom a bankkártyáját tényleg nem kapok erről semmilyen okiratot a banktól?

Figyelt kérdés
Édesanyám nemrég hunyt el, végre megkaptuk a halotti anyakönyvi kivonatot, elmentem vele a bankba, hogy zárolják a számláját a hagyatéki eljárás végéig. Leadtam a bankkártyát is. De semmilyen papírt nem kaptam az ügyintézőtől az egész procedúráról (egyébként Erste Bank), ez rendjén van így?

2017. okt. 10. 09:46
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nem voltál meghatalmazott a számlájához?
2017. okt. 10. 13:48
 12/15 A kérdező kommentje:

Kedves 9-es!

Köszönöm szépen a részletes választ! Így már kerek a történet! És köszönöm a részvétnyilvánítást is!

2017. okt. 10. 18:41
 13/15 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es!

Köszi neked is! És igen, én is úgy gondoltam, hogy arról ad valamilyen papírt az ügyintéző, hogy a bejelentés megtörtént, vagy hogy átvette a bankkártyát.

De a szabály az szabály :)

2017. okt. 10. 18:46
 14/15 A kérdező kommentje:

Kedves 11-es!

Ennél a banknál nem voltam meghatalmazott! Egy másiknál voltam (most már direkt nem írok neveket), ott is jártam ma, de ugyanúgy jártak el, a meghatalmazásom meg törlődött.

2017. okt. 10. 18:49
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Meghatalmazott hiába is voltál vagy lettél volna, ugyanis a meghatalmazó halálának pillanatában a meghatalmazás érvényét veszti.

Meghatalmazás csak a számlatulajdonos élete során enged hozzáférést a számlához.

Haláleseti rendelkezés is lehetséges.

Ez viszont csak arra jogosítja fel a kedvezményezettet, hogy a számlatulaj halála után egyösszegben megkapja a számlán lévő pénzt.

Ez nem meghatalmazás, tehát a tulajdonos élete alatt nem férhet hozzá a haláleseti kedvezményezett, még információhoz sem. Nem is kell kedvezményezettnek aláírnia, elfogadnia, mivel egyoldalú nyilatkozat.

A kettőt lehet kombinálni is, ha azt akarja a tulajdonos, hogy élete során és halála után is hozzáférjen például a gyereke a pénzhez.

2017. okt. 10. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!