Halálesetnél, ha zároltatom a közeli hozzátartozóm számláját és leadom a bankkártyáját tényleg nem kapok erről semmilyen okiratot a banktól?
Kedves Negyedik!
Hogy érted? Az Erste Bank ügyfelei a hülyék, vagy a bank maga?
Köszi a választ!
További fejlemények: másik bankban is voltam, ott sem adtak semmit. Felhívtam az Erste Telebankot ott is azt mondták, hogy ilyenkor semmilyen iratot nem kell kapnom.
Mindenesetre érdekes...
Kedves eddigi válaszolók! Csak azt nem értem, hogy ha nem voltatok még ilyen helyzetben, és nem tudtok érdemben válaszolni, hanem csak találgattok, akkor mi értelme a válaszotoknak?
Azért köszi, hogy rám szántatok pár percet!
Nem kapsz papírt, mert nem Te vagy az ügyfél. A hagyatéki tárgyalásig még csak örökös sem vagy, tehát nem rendelkezel a számla felett.
Az, hogy a bank tudomására hozod, hogy az ügyfél meghalt, az egy bejelentés, ez olyan, mintha én megtalálnám a kártyádat és bevinném egy fiókba. Átveszik és letiltják, de mivel nekem semmi közöm hozzá, így nekem nem adnak erről semmilyen elismervényt.
Kedves Utolsó!
Köszi! Végre egy értelmes válasz! Így már értem!
(De mondjuk ezt az ügyintéző is elmondhatta volna pár másodpercben!)
Sajnálom ami az anyukáddal történt! Fogadd részvétem!
Az utolsó válaszoló jól mondja.
Nem csak, hogy nem köteles adni a bank, nem is adhat.
Ugyanis az ügyfél az anyukád (volt). A bank pedig nem állapíthatja meg saját hatáskörben, hogy te vagy az örököse. Jelen pillanatban, még ha csúnyán is hangzik, semmi közöd a számlájához.
Az egész miértje a banktitok. Ami továbbra is védi a számla tulajdonosát.
Ugyanis nincs arra garancia, hogy te vagy az örököse, a bank ezt nem tudhatja.
Ha információkat adna ki annak aki beviszi az anyakönyvi kivonatot lehet, hogy olyan személy tudna meg dolgokat, akire nem tartozik és az örökös joggal sérelmezhetné.
Csak a hagyatékátadó végzés vagy bírósági ítélet után tudsz rendelkezni a számlán lévő összeggel.
A számlával magával akkor sem. Az örökös az összeget egyben felveheti a pénztárban vagy egyben átutaltathatja egy számlaszámra ahova szeretné.
A számlát pedig ezután a bank megszünteti.
Akik a konkrét bankot szidják, nem tudom mire alapozzák. Azt hiszik más bank máshogy járna el?
Én inkább azt minősíteném le, amelyik nem szabályosan jár el, már ha van ilyen.
A beszólogatás azt minősíti aki teszi, nem elég neki, hogy reklámozza, hogy nem ért a témához, még bunkó is.
Legalább azt észrevehetnék, hogy halálesetről van szó.
Ezt nem rosszból mondom, de valamilyen dokumentumot adhat-
nának arról, hogy XY-tól XZ halotti anyakönyvi kivonatát
átvettük. Tehát a bejelentésről adnának tájékoztatást,
nem az ügyfélről, vagy a banki kapcsolatáról.
Egyébként maximálisan megértem, hogy semmilyen papírt nem
adnak ezen felül, sőt, még szóbeli tájékoztatást sem. Ez
így korrekt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!