Hogy lesz a diákhitel éves kamatja, ha év végéig fizetem vissza, ami van?
Az idén még az összes fennálló tartozásom rendezni fogom, amit a diákhiteldirekt mutat. Viszont a havi kamatokat csak a következő év elején számolják fel. Ha addigra kifizetem, amit fennáll az egyenleg alapján, akkor mi lesz az éves kamattal? Gondolom, így is felszámolják.
Ha pl. novemberben kifizetem az utolsó részletet, akkor nem is szüntethetem meg az egész szerződést a következő év elejéig, amikor jóváírják a kamatot? Vagy hogyan működik ez?
Ha valakinek van tapasztalata, ismerete erről, kérem írja meg, köszönöm!
Ha végtörlesztési igényt jelentesz be, kiszámolnak neked mindent, hogy egy összegben mennyit kell befizetned.
Olyan nincs, hogy az ügyfél egyben ki akarja fizetni, le akarja zárni, de matematikailag vagy technikailag nem tudják megoldani. Ilyen bankban sem lehetséges.
(Az más dolog, amikor a szerződés tartalmaz megkötéseket, de az jogi kérdés. A diákhitel pedig amúgy sem ilyen.)
A Diákhitel Direkt az aktuális tartozást mutatja, amiben benne vannak az év közben rárakódó kamatok is.
Amit ide keversz, az a kamatok tőkésítése, na az történik meg minden év elején. Addig csak egyenes arányosan gyűlik a kamat az aktuális kamatláb alapján, tőkésítés után meg már az is kamatozik. De az aktuális tartozásodban a "gyűjtögetett" kamat is benne van már, amit még nem tőkésítettek.
Egyébként kiszámolni sem nehéz, de ha megnyitod egyik nap a Diákhitel Direktet, és az akkor megjelenő aktuális tartozást forintra pontosan átutalod nekik, akkor azzal vége, mindent visszafizettél. (1-2 nap lesz, mire könyvelik, de azzal az értéknappal, ahogy átutaltad, tehát 1-2 nappal később 0-t fog mutatni a felület.) Bankkártyás fizetésnél ugyanez nem érvényes, mert ott 1-2 munkanap csak az, mire a DH központ számlájára ér az összeg, és így 1-2 nappal később lesz az értéknap, ami miatt még plusz kamat számítódik.
# 2 válaszolónak: A kamatokat a DH2-vel kapcsolatban veszik le 0%-ra pont a mai naptól, de a szeptember 30-ig felgyülemlett kamatokat ugyanúgy meg kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!