Meghiúsulási kötbért mikor kell fizetni a vevőnek az ingatlan közvetítő felé?
Az eladó kötött az ingatlan irodával szerződést,nem kaptuk meg a bankhitelt.Utána azt mondtam hogy megyek másik másik bankhoz,de meggondoltam magam.
Az adásvételi szerződés még nem járt le.Ilyen esetben jár-e az ingatlanközvetítőnek a vevőtől kötbér??És ha igen mennyi??
A vevőtől általában nem jár semmi a közvetítő felé.
De attól függ, hogy mit írtál alá. Többnyire a vevővel csak azt szokás aláírni, hogy nem kerülheti meg az ingatlanost.
Ha fizettél valamennyit foglaló jogcímen azt elveszítheted. Kötbért is de azt is az eladónak ha ki van kötve a szerződésben, ezt csak te tudod.
Az ingatlan közvetítő felé semmilyen kötelezettséged nincsen, őt az eladó fizeti ha sikeres az ügylet.
Attól függ aláírtál-e valamit.
Mi tavaly mikor házat kerestünk egy ingatlanos pofátlanul bepróbálkozott egy olyan papírral, ami szerint nekem, mint VEVŐNEK felé kötelezettségem van ha... kiröhögtem, elküldtem a francba...
most ha jól értem, akkor elálltál a szerződéstől? Ha fizettél foglalót, azt buktad, kivéve, ha a szerződésben rögzítettétek, hogy ha a hitel miatt lépsz vissza, akkor visszajár a foglaló.
Az ingatlanossal jelllemzően az eladó van szerződésben. Az ő szerződésük jellemzően olyan, hogy az első pénzmozgáskor jár a jutalék, ami tipikusan a foglaló átadása. Jellemzően nincs ollyam kitétel, hogy a jutalék visszajárna, ha az ügylet mégis kútba esne.
Szóval előállhat az a helyzet, hogy az eladó már kifizette a jutalékot, ami nem is jár neki vissza, a foglalót viszont vissza kell adnia, mert úgy szerződtetek, hogy ha a hitel miatt lépsz vissza, akkor az visszajár.
Ugyanakkor ha visszalép az egyik fél a szerződéstől, és tegyükfel nem volt foglaló, akkor is meg kell térítenie a másik fél tényleges kárát. Úgyhogy jelen eetben az ingatlanos jutalékát követelheti tőled az eladó. Ez tehát akkor van, ha amúgy a foglaló visszajárna (vagy nem volt foglaló), tehát semmiképpen sem az elbukott foglalón felül kell még "meghiusulási kötbért" fizetned.
Köszönöm a válaszokat.A szerződésben nem volt kötbér említve.És a hiteltől tettük függővé a fizetést, nem foglalóként hanem vételár előlegként szerepel az adásvételiben,mely visszajár ha a bank nem ad hitelt.Nem állok el a vételi szándéktól,hanem egy 3.személy(bank ) miatt hiúsul meg.
Ilyen esetben is kell az eladónak jutalékot fizetni az ingatlanosnak?Ez gondolom a szerződéstől függ amit kötöttek
Na, akkor jó vagy.
Az hogy az eladó és a közvetítő között mi van tök mindegy, téged nem érdekel.
az eladó és a vevő közötti megkötött szerződéstől a felek valamelyike állhat el. Jelen esetben te készülsz elállni a szerződéstől.
Ha előleget fizettél, az akkor is visszajár, ha csak úgy, különösebb ok nélkül lépsz vissza. Ugyanakkor ez esetben meg kell térítened a másik fél igazolható kárát. Ha fizetnie kellene az ingatlanosnak, az jó eséllyel illyen kárnak minősülne. De szerintem nem kell az eladónak kifizetnie a jutalékot, hiszen olyan vevőt hozott az ingatlanos, aki csak bizonyos feltétellel vállalta a vásárlást, amely feltétel viszont nem teljesült. Az első pénzmozgáskor valószínűleg kifizette az eladó a jutalékot, de azt vissza kell kapnia az ügynöktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!