Hogy lesz ebből lakás?
Lakást készülünk vásárolni. Szüleimtől megkaptam a kinézett ingatlan árának 50%-át. Ők azt kérték, hogy a lakás és a hitel is kizárólag az én nevemen legyen. Viszont már 3 éve együtt élünk párommal, neki van kis megtakarítása, de ehhez az összeghez még jócskán kellene gyűjteni.
Szüleim nem mennek bele, hogy mi ketten vállaljuk be a lakáshitelt, mert mi lesz ha szétmegyünk, hogy lesz az osztozkodás (ők elváltak). Ezt egyfelől meg is értem, viszont nem értem, miért egyedül vállaljam a lakáshitel terheit? Egyedül kellene felvennem, ami még a fizum alapján csak-csak menne, a fontosabb probléma, hogy a párom lehet besértődne, hogy ő "kimarad" ebből, holott elvileg a közös jövőnket tervezzük, mégsem közös lesz a lakás.
További éveket sem szeretnék már várni, mire neki összegyűlne ez a másik 50%, mert addigra megint emelkednek az árak, ráadásul több az albérlet fenntartása mint a lakáshitel törlesztője lenne.
Ebben a helyzetben mi lenne célravezető?
Haszonélvezet bejegyzése szüleid nevére az adott összeg
X %-ig. És akkor nem lesz probléma, ha szétmennétek.
Max a hitelt kell onnantól egyedül vinned. Az pedig csak
papírmunka.
A bank nem engedheti
haszonélvezeti jog bejegyzését, mert akkor ha probléma lenne a törlesztéssel nem kezdeményezhetné az árverezést.
#2: Ez nem feltétlen igaz. Anyumék házán van haszonélvezet
és hitel is. A haszonélvezőnek is alá kell írni, a hitel-
felvételnél, hogy lemond a haszonélvezeti jogról abban az
esetben, ha probléma lenne, és a banké az elsőbbség.
A párod azon besértődne,hogy szüleid neked akarnak jót (lakást)?
Nöjjön fel!
És te is. Ha vele szeretnéd megosztani a hitelt,stb akkor modositsatok szerződést a bankal (ha már van) ha nincs annál jobb,beszélj a szüleidel,hogy közösbe fizetitek.
Házasság előtt/után akàrmikor pedig szerződés,hogy nincs vita kecón az a tied,de ha váltok akkor kezdesz perkálni,vagy valahogy kivaltod a fél lakás árat (negyedét,ha közösen fizetitek mivel szüleid már kifizették a felét.)
Én soha, senki kedvéért nem vállalnám be azt a kockázatot, hogy egyszer kihúzhassák a valagam alól a lakást amiben élek.
Csak saját forever, akinek ez nem tetszik vagy nem érti meg az elmehet a...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!