Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Banki hitel (átadva a behajtók...

Banki hitel (átadva a behajtóknak) elévülés lehetséges?

Figyelt kérdés
A lényeg, hogy anno egy családtagom vett fel hitelt egy ingatlanra és én voltam a kezese majd az ingatlan tulaja, ő pedig a haszonélvező. Nem fizetett, ezért rajtam követelnek egy hatalmas összeget(több tíz millió huf). Ez történt kb 8 éve. Azóta nem tartózkodok Magyarországon, eddig egy forintot nem fizettem. Semmi kontaktot nem tudtak velem létesíteni már lassan 5 éve. Ám nemrégiben az állandó lakcímemre jött egy levél amiben írják, hogy átadták az ügyemet egy behajtó cégnek. A kérdésem annyi, mit tudnak csinálni? Ami van nekik, az az állandó lakcímem Magyarországon(3 éve nem voltam ott) ahol egy ismerősöm lakik akinek semmi köze az ügyhöz. Van esélyük valahogy rám találni? Mi ilyenkor a teendőjük?

#elévülés #behajtás #banki hitel #ingatlan hitel #lejárt banki hitel #hitel nem fizetve
2017. jún. 15. 20:04
 1/9 anonim ***** válasza:
87%

Nyilván előbb-utóbb végrehajtásra kerül az ügy. Kapsz egy fizetési meghagyást, ha annak nem mondasz ellent, a tartozás 15 napon belül végrehajthatóvá válik. (Ha ellent mondanál, perré alakulna az ügy, de valószínű, ott is bizonyítást nyerne, hogy a követelés jogos.)

A végrehajtó próbál majd a fizetésedből letiltani, számládra inkasszót kivetni. Ha ez nem sikerül, megjelenhet az állandó lakcímeden ingóságot foglalni. Amit ott lát, abból fog kiindulni, hogy minden a tiéd, és az ott lakó ismerősödnek kell hitelt érdemlően bizonyítania, ha nem így van. Ha ezt nem tudja megtenni, lefoglalhatják a dolgait.

Ha az ingatlan még a te tulajdonod, arra is ráterhelhetik az adósságot és árverésre kerülhet sor. (Ami a haszonélvezet miatt valószínű, sikertelen lesz, de az adósság onnantól kezdve ráterhelve marad és ebben az esetben elévülésre sincs esély.)

A végrehajtó makacsságától függően külföldi bankoknál is érdeklődhet van-e számlád(ők kötelesek lesznek adatot szolgáltatni), és rád találhat. Ha EU-n belül vagy, európai fizetési meghagyással a külföldi számládról is végrehajthat.

Ha végrehajtási szakaszba jut az ügy, onnan már igen kicsi az esély az elévülésre. Akkor évülne el, ha 5 évig semmiféle végrehajtási cselekmény nem történne. De ha 5 évente csak egyszer megjelenik az állandó lakcímeden, hogy ingóságot foglaljon, az már megszakítja az elévülést.

2017. jún. 15. 21:23
 2/9 A kérdező kommentje:
Tehát az egyetlen szál, ahonnét a nevem előkerülhet, az egy bank? Továbbá ha azonnal kijelentem magam állandó lakcímemről úgy mi történhet a továbbiakban?
2017. jún. 15. 22:12
 3/9 anonim ***** válasza:
77%

Nem vagyok végrehajtó, így nem tudom, milyen eszközöket vetnek be pontosan, hogy megtaláljanak. Elképzelhető, hogy több 10 milliós adósságnál akár rendőrséggel, magánnyomozóval is kerestethetnek és persze ennek a költségét is mind rád terhelik.

Nyilván a legkézenfekvőbb elsősorban a bankszámládat megtalálni.

A kérdés az, tulajdonosa vagy-e az ingatlannak az állandó lakcímeden, illetve van-e bármilyen ingatlan a neveden?

2017. jún. 15. 22:33
 4/9 A kérdező kommentje:
Egy autó kivételével semmi sincs a nevemen, amit valószínűleg jövő hónapban átiratok élettársam nevére, természetesen emiatt az ügy miatt.
2017. jún. 15. 22:48
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Értem, ezek szerint itthon nem tud tőled foglalni semmit. Az állandó lakcímről úgy jelentkezhetsz ki, ha bejelented a külföldi letelepedési szándékodat. Ebben az esetben a külföldi lakcímedet be kell jelentened a magyar lakcímnyilvántartónak.

Ki kell jelentkezned a TB alól is, és ott be kell jelentened az EU-s országban létrejött biztosítási jogviszonyodat.

Ezek mind nyomok a végrehajtónak, merre keresgéljen. Csak az ő agilitásán múlik, mennyire fog utánad menni.

[link]

2017. jún. 15. 23:09
 6/9 anonim ***** válasza:
75%

"...amit valószínűleg jövő hónapban átiratok élettársam nevére, természetesen emiatt az ügy miatt."

Innentől fedezetmegvonás, bűncselekmény.

2017. jún. 16. 04:12
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

"...amit valószínűleg jövő hónapban átiratok élettársam nevére, természetesen emiatt az ügy miatt."

Innentől fedezetmegvonás, bűncselekmény."

Csak akkor lenne az, ha már végrehajtás folyna ellene.

2017. jún. 16. 12:41
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi hasznos infót. Csak még pár dolog. Nincs semmi a nevemen, a családomat piszkálhatják? Továbbá a különböző országok magyar nagykövetségein van infó az ott élő magyarokról? Eddig nem létesítettem velük itt kapcsolatot.
2017. jún. 16. 13:20
 9/9 anonim ***** válasza:

A családtagjaidon a te adósságodat nem hajthatják be, viszont ha örökölnél valakitől valamit, azt lefoglalhatják az adósság fejében.

A követséget nem tudom, de ha akarnak, megtalálnak. Őt Belizéből is előkerítették:

[link]

Persze nyilván más egy büntetőügy, mint egy banki tartozás. Mint írtam, a végrehajtó rámenősségén múlik minden.

2017. jún. 16. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!