Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mikor lehet gyanús a NAV-nak,...

Mikor lehet gyanús a NAV-nak, vagy más hivatalnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 17 éves leszek lassan, Junior számlám van. A rokonoktól az ajándékokat többnyire pénzben kapom, és ezt be szoktam fizetni a számlámra. Ezek olyankor 50-60-70 ezer forintot is jelentenek. Illetve, van egy ismerősöm, aki most itt nem részletezett okok miatt, nem rokonként utalt nekem kétszer 20.000 Ft-ot. Illetve, a szüleim a saját számlájukról szoktak nekem utalni a zsebpénzt. Kérdéseim:

1, Lehet-e gyanús a pár havonta történő 50-60-70 ezres készpénzfizetést?

2, Az ismerősöm kétszeri, 20 ezres utalása lehet-e feltűnő 3, A szüleim utalásaival lehet baj? Nem attól félek, hogy ezek illegális pénzek, hanem hogy felkeltik a hatóság figyelmét, igazából csak nem akarok kellemetlenséget, szeretném, ha ilyen összegeket bátran fizethetnék be. Köszi előre is :)

2017. jan. 11. 18:47
 1/2 anonim ***** válasza:

Amit nem közeli hozzátartozódtól kapsz, az illetékköteles lenne. Tehát a szüleid által küldött pénz teljesen legális, egyéb távoli rokonoktól kapott már nem biztos. Ismerőstől sem mindegy, milyen jogcímen kapsz pénzt, pl. kölcsön törlesztés is lehet, annak meg nyilván semmilyen vonzata nincs.

Havi pár tízezer forint befizetése és utalása nem fogja felkelteni a hatóságok figyelmét. Milliós nagyságrend kell ahhoz, hogy a bank jelentsen a NAV felé. Persze ha ettől függetlenül kapsz egy vagyonosodási vizsgálatot (amire viszonylag kicsi az esély), akkor esetleg el kell számolnod ezekkel a bevételekkel is.

2017. jan. 11. 20:34
 2/2 anonim ***** válasza:

Pont ahogy az első válaszoló írja.

Pár tízezerrel senki nem foglalkozik, pláne hogy nagy rész´t te fizetted be a saját számládra. Kaptad a szüleidtől ajándékba, befizetted, pont, ezzel semmi gond nincs.

Nekem pl akkor ingyenes a számlavezetés, ha havi x összeg érkezik a számlámra. Tavaly 3 hónapig külföldön dolgoztam, a magyar bankszámlámon szinte semmilyen pénzmozgás nem volt, de hogy ne kelljen fizetnem, minden hónapban átutaltam a páromnak 150et, amit még aznap vissza is utalt. Az albérletet is úgy fizetjük, hogy én áutatlon neki a bérleti díj felét, ő pedig a teljes összeget tovább a főbérlőnek. Soha senki nem kérdezte még meg, hogy milyen pénz, pedig haonta utalok, nem keveset, és hivatalosan semmi közöm a páromhoz (nem vagyunk házasok, még csak egy lakcímre sem vagyunk bejelentkezve).

Szóval a 2x20 ezer fonrint miatt ne aggódj, a többi meg teljesen legális.

2017. jan. 12. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!