Mért van most a sok bankcsőd?
A pénzed nagyjából biztonságban van a bankban. Nem itt lesz az igazi gond - hanem azzal, hogy most nagyon gyorsan el fog értéktelenedni, ill. nagyon meg fognak emelkedni az adóterhek.
És azért került a világ ilyen helyzetbe, mert a bankok fedezet nélkül adtak ki nagy hiteleket.
Az ok nagyjából az, hogy az USA-ban mindenkinek adtak hitelt (főként jelzálogot házra, lakásra), aki kért, szinte 0 előminősítéssel. (Mint nálunk a hitelkártyák). Viszont az emberek meg nem tudták visszafizetni. És ez a szopacs.
Egyébként Mo-n 1 millió ft-ig biztosított a pénzed. Tehát ha van 500 milliód a bankban, ami csődbe megy, akkor is csak 1 milliót kapsz.
Arról viszont fogalmam sincs, hogy mikor jó ötlet hitelt felvenni az esetetben.
Én épp ma kérdeztem meg a bankomat ezekről, tehát, hogy mennyire van biztonságban a pénzem. Az alábbi választ kaptam, bemásolom, ez banktól van, tehát állja a helyét:
A banknál elhelyezett betétekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállal garanciát 1M Ft-ig az összeg 100%-ára, az e fölötti részre az összeg 90%-ára, maximum 6 M Ft-ig.
Bővebb információt a következő honlapon találhat:
Az állampapírokra az állam vállal garanciát, ez nem számít bele a 6 M Ft-ba.
Az összeg személyenként és pénzintézetenként összevontan értendő.
Befektetési jegyekre nem vonatkozik, erre a Befektető Védelmi Alap (BEVA) vállal garanciát. A vállalati kötvényekre viszont kiterjed ez a védelem.
A Beva által nyújtott biztosítás a bizományosi, kereskedelmi, portfoliókezelési, értékpapír letéti őrzési, illetve letétkezelési, ügyfélszámla vezetési és értékpapír-számlavezetési tevékenység körében megkötött szerződésekre terjed ki.
Bővebb információt a következő honlapon találhat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!